Ziekenhuisapotheken wachten op komst vaccin, maar zijn klaar om te beginnen
Ziekenhuisapotheken staan paraat om de snelle vaccinatie van zorgpersoneel mogelijk te maken. Apothekers hebben zich de afgelopen tijd voorbereid voor het geval hun hulp zou worden ingeroepen, zegt Gerard Hugenholtz namens de ziekenhuisapotheken.
Delen per e-mail
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers vertelt dat de ziekenhuisapotheken de afgelopen tijd zelf maar aan de voorbereidingen begonnen, voor het geval zij toch aan de slag zouden moeten. ,,Alle regie ligt bij het RIVM, maar we hebben onszelf voor de zekerheid voorbereid. We hebben nagedacht over de logistiek, opslag en instructies. We hebben gekeken welke informatie we konden vinden en geïnformeerd bij onze zuiderburen.”
Dat is maar goed ook, want vandaag werd duidelijk dat zo'n 30.000 man aan zorgpersoneel in allerijl toch eerder gevaccineerd worden dan gepland. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat de vaccinatie van zorgpersoneel ‘naar voren wordt getrokken’.
Geen bericht
Wij kunnen dit goed
Daardoor kunnen ze nu zo aan de slag, ook maandag al, zoals IC voorman Diederik Gommers zegt. Maar dan moet het vaccin wel dit weekend al worden verspreid en het lijkt onwaarschijnlijk dat dat gebeurt. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat pas na 8 januari geprikt kan worden.
Hugenholtz heeft zelf nog geen enkel bericht ontvangen waaruit blijkt wanneer het vaccin kan worden verwacht. Hij heeft inmiddels wel gelezen dat het vaccin tegen corona eerst naar tien ziekenhuizen zal gaan, om daarna onder verschillende ziekenhuizen verspreid te worden. Dan kost het mogelijk nog wat extra tijd voor het in alle ziekenhuizen is gearriveerd.
Vriezer
Maar als het eenmaal zo ver is, kan het snel gaan. ,,Ongetwijfeld krijgen we het vaccin van Pfizer, dat op -70 tot -80 graden bewaard moet worden. Veel ziekenhuizen hebben al een vriezer waarin dat kan, anders kan het in de koeling waar het vijf dagen houdbaar is. Uit één ampul kunnen vijf spuitjes gegeven worden. De arbodienst geeft in het ziekenhuis bijvoorbeeld de gewone griepvaccinaties, die kan dit ook doen. Wij kunnen dit goed, het is buisiness as usual.” Ook het geven van een tweede prik, die zorgt voor volledige bescherming, zal niet voor problemen zorgen. Na die tweede prik duurt het nog een week voordat de gevaccineerde ook echt is beschermd tegen covid.
Zo is het wachten op het vaccin, ook bij logistieke dienstverlener voor de farmaceutische industrie Movianto. Hun site manager Michiel Heller zegt: ,,In principe zijn wij er klaar voor. Maar het is aan onze opdrachtgever, het RIVM, om te bepalen wanneer wij moeten leveren en dan gaan wij daarvoor zorgen.”
Mark Kramer, bestuurslid van het Amsterdam UMC en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) van Noord-Holland en Flevoland, is blij met het besluit van het kabinet om eerder te vaccineren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Fors meer mensen besmet met papegaaienziekte
Door een uitbraak van de papegaaienziekte tussen november 2019 en maart vorig jaar zijn zeker 66 Nederlanders besmet geraakt. Dat zijn er veel meer dan de gemiddeld tien tot twintig zieken per jaar in de vijf jaar daarvoor, meldt het RIVM. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Zzp’ers vaak geweigerd voor schuldhulp, ombudsman stelt onderzoek in
Zzp’ers hebben vaak geen toegang tot schuldhulp. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zijn er signalen zij worden geweigerd, of dat schuldhulp voor hen nog niet bestaat. Hij begint daarom een groot onderzoek naar de gemeentelijke schuldhulpverlening aan zzp’ers. -
Wat doet een...
IT’er Ammar (32) houdt de NS-website draaiende: ‘Als kind stond ik al bekend als probleemoplosser’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ammar Alkhatib (32), technisch applicatiebeheerder bij de NS in Utrecht.
-
Video
‘Gecontroleerde’ ontploffing Duitse WOII-bom gaat mis: gesprongen ramen en scheuren in metselwerk
Een aantal gebouwen in de Britse stad Exeter, in het zuidwesten van Engeland, is beschadigd geraakt nadat het leger een ontdekte Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog ‘gecontroleerd’ liet ontploffen. Ondanks diverse maatregelen, zoals het aanbrengen van 400 ton zand in aarden wallen, bleek de ontploffing te heftig. Brokstukken werden tot wel 250 meter van de plek teruggevonden. -
video/update
Franse ex-president Sarkozy een jaar de cel in wegens corruptie
De Franse ex-president Nicolas Sarkozy (66) is veroordeeld wegens corruptie. Hij heeft drie jaar cel opgelegd gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. Het is voor het eerst in de Franse geschiedenis dat de rechter een ex-president veroordeelt tot een onvoorwaardelijke celstraf. Sarkozy zal in beroep gaan, meldt zijn advocaat. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.