Honderden Culemborgers maken herrie tegen uitzetting gezin: ‘Ze horen hier!’

videoDe 14-jarige Maksim en zijn jongere broertje en zusje zijn net zo Culemborgs als al die mensen die vandaag op De Markt in het stadje tegen hun uitzetting naar Oekraïne protesteerden. „We sporten met ze, gaan met ze naar school en wonen en werken met ze. Ze horen hier.”

Burgemeester Gerdo van Grootheest liet er geen misverstand over bestaan toen hij de demonstrerende menigte vanmiddag toesprak. Ook directeur Joost van Rijn van scholengemeenschap Lek & Linge was duidelijk, ook al hadden de ouders van de drie in Nederland geboren kinderen in het verleden fouten gemaakt door hier illegaal te verblijven. „Ze zijn helemaal verweven met onze samenleving. Het gaat hier om rechten van kinderen, die horen hier thuis.”

Behalve de klas- en schoolgenootjes, die met een lawaaidemonstratie protesteerden tegen de uitzetting van Maksim, Denis (10) en Arina (5), leek half Culemborg uitgelopen om zich te verzetten tegen het besluit van justitie om de kinderen met hun ouders naar Oekraïne te sturen, het land waarvan de Russische ouders officieel staatsburger zijn.

Volledig scherm
Culemborg protesteert tegen de uitzetting van een gezin naar Oekraïne. © William Hoogteyling

Pannen en potten

De inwoners posteerden zich langs de routes, die de kinderen naar de Markt liepen en aplaudiseerden. Ze stapten van hun fiets om hun steun uit te spreken. Winkeliers kwamen naar buiten en juichten de ‘demonstranten’ toe. Automobilisten toeterden en veel oudere inwoners gingen met pannen en potten langs de weg om met veel kabaal ook hun protest tegen de uitzetting te laten horen.

Dat leidde rond één uur in de middag tot een hels kabaal op de Markt nadat ook burgemeester Van Grootheest zijn complimenten voor de eensgezindheid van de stad had uitgesproken. Ook liet hij niet na de politici van de stad te prijzen met hun eensgezindheid. „Van links tot rechts, niemand kan dit begrijpen.”

Belachelijk

Volledig scherm
Culemborg protesteert tegen de uitzetting van een gezin naar Oekraïne. © AD

Voor de protesterende kinderen was maar één ding vooral erg onduidelijk: hoe kan het dat hun klasgenootjes opeens van hun eigen school in de gevangenis beland zijn en weg moeten? „We willen ze terug, ze moeten blijven!”, klonk het eensgezind uit de jonge keeltjes van de 63 kinderen van basisschool Blink waar Denis en Arina naar school gaan. Vanuit Lek & Linge, de school van Maksim, waren enkele honderden kinderen via verschillende routes op de Markt samengekomen. „Echt ronduit belachelijk dat de regering deze kinderen zomaar wegstuurt. Dat kan toch niet?”, zegt een van hen.

De drie kinderen van Viktor Zelekin en Olga Andropova werden vorige week samen met hun ouders opgepakt op chaletpark Beaugarde waar ze al jaren wonen. Tussen 2001 en 2013 verbleven ze illegaal in Nederland en kregen ze hier hun drie kinderen. Daarna volgden veel procedures voor een verblijfsvergunning, die steeds werd afgewezen. Om te voorkomen dat ze zouden onderduiken na de tiende afwijzing, pakte de politie de familie op en zette ze vast in het detentiecentrum van Zeist.

Op het vliegtuig

Zaterdag worden ze op het vliegtuig naar Oekraïne gezet. De politiek en de scholen in Culemborg hebben er bij staatssecretaris Mark Harbers van veiligheid en justitie op aangedrongen om zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ te gebruiken en de kinderen met hun ouders vanwege de bijzondere omstandigheden alsnog een verblijfsvergunning te geven.

Volledig scherm
Culemborg protesteert tegen de uitzetting van een gezin naar Oekraïne. © AD
Volledig scherm
Maksim (14), Denis (10) en Arina (5). © AD/Privéfoto

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht