Volledig scherm
Leerlingen protesteren tegen de uitzetting van hun klasgenoten. © William Hoogteyling

Staatssecretaris grijpt niet in bij uitzetting Oekraïens gezin

UpdateStaatssecretaris Mark Harbers zet zijn zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’ niet in om de uitzetting van de Culemborgse familie Andropov naar Oekraïne tegen te houden. De gemeente Culemborg zegt dat zojuist te horen hebben gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De familie Andropov, met drie kinderen die in Nederland geboren zijn en in Culemborg naar school gaan, werd vorige week donderdag opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum van Zeist. De van oorsprong Russische ouders met een Oekraïens paspoort woonden jaren illegaal in Nederland en doorliepen verschillende procedures om te mogen blijven, maar verloren die allemaal. Uit angst dat ze onderduiken zijn ze opgepakt om morgen op het vliegtuig naar Oekraïne gezet te worden.

Tijdens het illegale verblijf in Nederland werden in Utrecht en Lopik de kinderen Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) geboren. Sinds ze leerplichtig zijn, gaan ze in Nederland naar school. In Oekraïne zijn ze nooit geweest en ook spreken ze de taal niet.

Geen reden

Om de geldende regels te omzeilen, zou de staatssecretaris om humanitaire redenen kunnen besluiten de discretionaire bevoegdheid toe te passen en ze alsnog een verblijfsvergunning te geven. Daar ziet hij echter geen reden toe. 

Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk. Daarmee heeft de gemeente geen middelen meer om uitzetting van de familie Andropov te voorkomen.

Op dit moment loopt nog een aantal rechterlijke procedures die door de advocaat van de familie zijn aangespannen. De rechtbank beslist vanmiddag of ze die procedures in Nederland mogen afwachten. 

Teleurgesteld

Burgemeester Gerdo van Grootheest laat weten erg teleurgesteld te zijn in deze beslissing van de staatssecretaris. ,,Culemborg heeft erop aangedrongen om juist in het belang van de drie kinderen, op basis van humaniteit, de familie Andropov in Culemborg te laten blijven wonen. Heel Culemborg leeft mee met de familie Andropov.”

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Twee mannen die werden opgepakt na de onrust die vorige week dinsdag ontstond bij de aanhouding van een 23-jarige Utrechter in de Kanaalstraat in Lombok, moeten vandaag al in een spoedzitting voor de rechter verschijnen. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht en een 22-jarige man uit Culemborg . Zij probeerden de agenten die met de aanhouding bezig waren te trappen en te slaan. Omdat zij geweld hebben gebruikt tegen de politie, zal het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de twee verdubbelen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht