Wakers bij detentiecentrum maken contact met familie Andropov

VideoCirca 25 mensen hebben vannacht de wacht gehouden bij detentiecentrum Zeist vanwege de aanstaande uitzetting van de familie Andropov naar Oekraïne. De demonstranten slaagden er enkele keren in contact te maken met Maksim (14), Denis (10), Ariane (5) en hun ouders.

Het gezin werd vorige week donderdag 's ochtends vroeg onverwacht opgepakt en naar het detentiecentrum gebracht. Gisteren werd duidelijk dat ze vandaag daadwerkelijk het land worden uitgezet. Staatssecretaris Harbers wilde gisteren geen uitzondering maken en ook de rechter in Utrecht meent dat uitzetting kan doorgaan.

Volledig scherm
Nachtwakes waren er tot vanochtend vroeg bij het detentiecentrum als protest tegen de uitzetting van de famillie Andropov. "Olga", Victor, Maksim, Denis, Arina. Wij zijn hier. Voor jullie." © Boas Photo

De wake afgelopen nacht bij het detentiecentrum is het sluitstuk van een week actievoeren, vooral in de gemeente Culemborg waar de familie woont en de kinderen naar school gaan. Ze zijn geboren in Nederland, nadat hun ouders jaren illegaal in Nederland verbleven.

Tijdens de wake liepen de demonstranten verschillende keren met lichtjes en lantaarns rond het met hoge hekken omheinde terrein. Daarbij lukte het volgens Rikko Voorberg van de Pop-upkerk om contact te leggen met de familie. „We hebben ze gisteravond aan de telefoon gehad en ze vertelden dat ze ons konden zien en horen. Ook riepen ze terug. Dat mocht later niet meer.”

De familie Andropov heeft vanochtend het detentiecomplex verlaten en zit inmiddels in het vliegtuig naar Oekraïne.

Volledig scherm
Een busje verlaat vrijdag het detentiecentrum in Zeist terwijl demonstranten waken bij de poort. © Boas Photo

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht