Volledig scherm
Deelnemer Soufyan (midden) vertelde middelbare scholieren over zijn tijd als dakloze. © Sanne Donders

Beau geeft voorbeeld en laat Rotterdamse daklozen niet los: ‘Zie deze mensen niet als wandelend vuilnis’

010-debatBeau van Erven Dorens laat de Rotterdamse dakloze niet los. En hij roept iedereen op dat ook niet te doen: ,,Zie die dakloze bij jou om de hoek als een mens, niet als wandelend vuilnis.’

Programmamaker Van Erven Dorens stond gisteren in het Rotterdamse bibliotheektheater om te spreken over de lessen van Het Rotterdam Project, het RTL-programma waarin hij met zijn team maandenlang vijf Rotterdamse daklozen hielp. Door hen 10.000 euro te geven, maar bovenal door te luisteren en de juiste hulp te bieden. Meer dan een miljoen kijkers leefden week in, week uit mee.

,,Wij hebben gebruik gemaakt van alle middelen en wegen die er allang waren, meer niet. Het enige dat wij hebben toegevoegd? Dat is liefde én aandacht. Onze boodschap: Ik kom naar je toe, ik hou je vast. En ik laat je niet meer los’', legde Van Erven Dorens zijn aanpak uit.

Ervaringen

Het Rotterdam Project had succes. Deelnemer Patrick kickte af, Hilde en Stephany vonden werk in de zorg, Soufyan maakte zijn kappersopleiding af en ook Yvar kon een nieuwe start maken. Gisteren deelden zij tijdens het debat van de stichting Lokaal en het Rotterdams Dagblad hun ervaringen, over waar het eerder mis ging en waardoor Het Rotterdam Project hen wel hielp. 

De rode draad: Liefde en aandacht, dat maakte het verschil. ,,Die 10.000 euro, die was natuurlijk heerlijk. Maar het was voor mij niet dé oplossing. Dat was de positieve aandacht. Als ik iets nog niet kon, of niet wilde, dan werd dat geaccepteerd. En ze waren altijd bereikbaar’', vertelde Hilde.

Quote

Iedereen kent wel iemand die op het punt van omvallen staat. Help diegene

Beau van Erven Dorens

Van Erven Dorens stelde dat de hulpverlening nu nog vaak te onpersoonlijk is: ,,Laat niet meer los tot het is opgelost.’' Hij gelooft in de veerkracht van daklozen. De boodschap van niet loslaten geeft hij ook aan mensen die willen helpen: ,,Veel mensen staan op het punt van omvallen. Zij dreigen dakloos te raken. Iedereen kent wel zo iemand, die kun je goed helpen voor het te laat is.’'

Teleurgesteld

Zelf geeft Van Erven Dorens het goede voorbeeld door zijn hulp aan te bieden om zorg voort te zetten. Wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) kondigde dit weekeinde aan dat hij dit wil proberen, met de financiële hulp van bedrijven of fondsen. Van Erven Dorens beloofde met hem de boer op te gaan. ,,En als ik help om geld binnen te halen, dan wil ik ook mede bepalen waar het heen gaat.’' Teleurgesteld was hij dat na het programma in Amsterdam niets veranderde. ,,Ik voel hier dat iedereen wil proberen er echt iets van te maken.” 

En dat geldt ook voor de deelnemers. Zo stond kapper-in-opleiding Soufyan al voor een klas middelbare scholieren om te vertellen hoe hij dakloos kon raken. En hij schuift binnenkort aan bij een overleg met woningcorporaties over de komst van kleinere woningen voor jongeren.

De belofte aan het einde van de avond: Beau van Erven Dorens is volgende week in Rotterdam om te praten over ‘hoe nu verder’. Over een half jaar komt een eerste tussenstand om te zien of Rotterdam echt van Het Rotterdam Project heeft geleerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam