Volledig scherm
Het 010 Debat over het Rotterdam Project © AD

Welke lessen trekt onze stad uit Het Rotterdam Project?

010-debatWelke lessen kan Rotterdam trekken uit het televisieprogramma Het Rotterdam Project en wat heeft de stad hieraan op de langere termijn? Deze vraag staat centraal in het 010-debat dat live wordt uitgezonden vanuit de Bibliotheek Rotterdam. 

In het programma Het Rotterdam Project hielp Beau van Erven Dorens daklozen van straat te komen.  Zo kregen daklozen 10.000 euro om hun leven weer op de rit te krijgen. Maar volgens Patrick, een van de vijf deelnemers, was menselijke aandacht misschien nog wel belangrijker. 

Van Erven Dorens en AD-columnist Angela de Jong gaan in gesprek met experts, beleidsmakers en politici. 

Nog steeds boetes voor mensen in de nachtopvang

Patrick vertelt bij het debat dat hij soms moeite heeft om hulp te accepteren. 
Hij vertelt ook hoe moeilijk hij het heeft en dat hij het beseft dat hij er nog lang niet is. Straatadvocaat Frank van der Schee zegt over Patrick: ,,De hulpverleners die hem hulp moesten verlenen, hadden hem eigenlijk al opgegeven.” Hij zegt eerlijk dat hij ook twijfelde, of het kon slagen: ,,Petje af voor Patrick dat het gelukt is.”

Over de aanpak van de politie is Patrick kritisch ,,Al die boetes hebben mij alleen verder in de stront geholpen.” Van der Schee meldt dat mensen in de nachtopvang ondanks een belofte van burgemeester Aboutaleb nog steeds boetes krijgen.

Deelnemer Soufyan heeft eerste deel van zijn kappersopleiding gehaald. Hij heeft dus ook een duidelijke mening over het kapsel van Ernest van der Kwast, die het debat leidt: ,,Ik ga niet zeggen dat het verkeerd zit, maar het kan beter.”

Straatdokter Marcel Slockers klimt tijdens het debat op de stoel, net zoals hij in de jaren tachtig op stoel klom om schone naalden te eisen om het doorgeven van AIDS te voorkomen. Slockers wil nu opkomen voor dak- en thuisloze vrouwen: ,,Dank aan de #metoo-discussie.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam