Volledig scherm
© Frank Jansen

Fijne herberg langs de Vliet

De Gouden PollepelNr. 11 Het is goed toeven in Leidschendam. Aan de Vliet is nu ook bistro Nr 11 te bezoeken. Laagdrempelig, sfeervol en met een goede keuken, opgevoed in de klassieke Franse leerschool.

Beoordeling

Voorgerecht: 7,5

Hoofdgerecht: 7,5

Nagerecht: 8

Bediening 8

Sfeer 8,5

Prijs-kwaliteit: 7,5

Eindscore: 7,8

Erik Tas en Leidschendam kunnen het klaarblijkelijk prima met elkaar vinden. De ervaren chef-kok heeft samen met George Longhitano een tweede restaurant geopend pal naast zijn andere zaak Bij Erik. En dat betekent tevens een goede opening van ons nieuwe Pollepelseizoen. Zowel Tas als de Siciliaan Longhitano zijn ervaren rotten en werkten onder meer bij sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam.

Met Nr.11 willen zij naast Bij Erik, dat zich in het hogere segment begeeft, een laagdrempelige bistro bieden waarbij aan de kwaliteit geen concessie wordt gedaan. Dat lijkt ons een uitstekende basis voor geslaagde horeca. Waarvan akte.

Het restaurant is zo'n dik halfjaar geopend en bezoeken we doordeweeks op een zomerse avond die niet zo zwoel is als gehoopt. De bistro heeft een gemoedelijke sfeer. Een beetje modern, een tikkie klassiek, een interieur opgetrokken van hout, staal en bewerkte tegeltjes. Er zijn binnen zo'n 60 plekken, hoge en lage tafeltjes, zicht op een wijnkamer, een gecapitonneerde wandbank en een stellingkast als roomdevider. Er is een binnentuin met plek voor zo'n 60 gasten en ook nog een terras. Het is netjes en gezellig.

De wijnkaart wordt deze avond nog opnieuw geschud, dus gaan we af op de keuze van onze gastheer. We laten door een jonge bediening - hier en daar nog wat onhandig maar met goede bedoelingen - heerlijk stevig zuurdesem landbrood van 'bakkermeester' Menno komen, een fles water, glazen fijne grenache-wijn, een eerlijke groene pesto en een smeersel van tomaat met pittige chilipeper.

Klassiekers

Volledig scherm
bisque, voorgerecht Bistro 11 Leidschendam. © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
hoofdgerecht van dordade, Bistro 11 Leidschendam. © Lengkeek Ellen

Op de menukaart zien we bistroklassiekers zoals biefstuk, steak tartaar, slakken in kruidenboter en huisgemaakte paté van gevogelte, maar ook afslagen naar Italië met een vitello tonnato, burattakaas en een wisselende dagschotel.

We starten met de dagsoep en proeven een bisque die mooi in balans is, licht schuimig, fijne smaak van schaaldieren, niet te gereduceerd. Er is een stukje zoetige tartaar van garnalenvlees met wat ui toegevoegd voor een lichte bite. Ons andere voorgerecht bestaat uit zachte, heerlijke parmaham met een bolletje buratta, dat we steeds vaker op het menu zien staan. Het kaasje is te laat uit de koeling gehaald en laat zich daardoor niet van zijn beste kant smaken. Erbij - weliswaar smakelijk- dezelfde kruidensalsa als bij ons brood. Dat vinden we een beetje suf.

De hoofdgerechten dan. Een coq au vin; een stoof van stevig kippenpootvlees en wat droge filet met de klassieke ingrediënten als wortel, spek, champignons en krielaardappel, getrokken in een jus waarin de rode wijn overheerst. De saus had voor ons intenser en meer gebonden mogen zijn. Dat maakt deze klassieker nu juist zo troostend lekker.

Dan het visgerecht. Van de prachtig op de huid gegaarde doradefilet met lintpasta is het simpelweg genieten. De keuken rondt de avond treffend af met een zoete en ruime crumble van chocoladebrownie, caramelijs en zo'n dikke suikerige Brusselse wafel met vanilleijs. Een fijne nieuwe herberg! We betaalden 89,40 euro. En ook dat is sympathiek.

Praktisch

Adres: Sluisplein 11, Leidschendam, tel: 070 20 57 423

Internet: NR11.nl

Openingstijden: Alle dagen vanaf 09.00 uur, keuken sluit om 22.30 uur.

Prijzen: Diner: voorgerechten vanaf 4,95 euro, hoofdgerechten vanaf 12,50 euro, dessert vanaf 4,50 euro. Menu Nr.11 29,50 euro, hoofdgerecht kind 9,50 euro.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag