Volledig scherm
Manager Dennis Vos van restaurant Kruydt serveert de gerechten uit. © Frank Jansen

Gelukkig knalt het nu in de keuken van Kruydt

Gouden pollepelKruydt. Deksels. Zijn we al verliefd op onze Tommy's die nu op nummer 1 staat, knallen we op nog zo'n topper. In de keuken staat dan ook genoeg ervaring. Je eet hier prachtige en heerlijke gerechten.

Beoordeling

Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 8,5
Nagerecht 8
Bediening 7,5
Sfeer 9
Prijs-kwaliteit (telt dubbel) 7,5

Eindcijfer: 8,1

Kruydt is de nieuwe horecababy van uitbater chef-kok Jan-Pieter Both (onder meer van De Waag in Delft) en Dennis Vos (bekend van het Delftse restaurant Van der Dussen). Het is gevestigd in een oud kruithuis aan een plein binnen een monumentaal artilleriedepot van historische gebouwen aan de Paardenmarkt. Rond 1654 heeft het hier in de omgeving dondershard geknald waarbij zo'n beetje de hele binnenstad de lucht in ging.

We constateren dat de boel na deze apocalyptische ervaring netjes is opgeruimd en dat het bijzonder goed vertoeven is in het oude kruithuis. Het is vrij rustig en plezierig 'ontspannen' ingericht, uiteraard met het oog op het monumentale karakter. Er zijn enkele mooie ronde zitbanken, een grote bar, indrukwekkend balkenplafond en vergaderruimten. Niet belegen, niet te hip, een beetje er tussenin als een eigentijdse bistro.

Het is nu zo'n twee maanden open. Dat merken we ook aan het bedienend personeel dat keurig uitserveert in zwarte handschoenen, maar nog wel moet stroomlijnen. De ontvangst is hartelijk, maar als een vergaderruimte leegstroomt moeten we op onze beurt wachten en zelf aangeven dat we graag willen bestellen. Ach, het zijn te vergeven kinderziektes.

We verwachten gevoelsmatig ook een ontvangstamuse, maar dat gebeurt niet. Om de tijd wat te overbruggen kiezen we voor boterzachte ham en worst van Levie, waarbij ook die melig grote groene olijvenballen worden gegeven en een goed glas Italiaanse frisse sauvignon blanc uit het bekende wijngebied Piemonte.

Japans

Volledig scherm
Cannelloni van olijvencake met aspergeballetjes en zeekraal. © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Kabeljauw met saus van ponzu. © Lengkeek Ellen

Een beetje flauw - meer woordgrapjes maken we niet - maar een constatering is dat Both met zijn voorgerechten regelrecht komt binnenknallen. Ogenschijnlijk in eenvoud, maar perfect is het voorgerecht van licht geschroeide tonijn met stukje meloen, frisse radijs en natuurlijk wat mierikswortel. Het gerecht krijgt een extra Japans tintje mee door balletjes van sojasaus en een crème van dashi-bouillon. Al net zo treffend is het geperste balkje van Livar-varkensvlees, met sojaboontjes die zo fijn wegbijten, een zoetige crème van bospeen, een zuurtje van appel daartegenover en wat ibericoham.

De chef kent zijn klassiekers, maar weet daar ook leuk, kundig en bovenal heel lekker zijn eigen draai aan te geven. Zo komt onze kabeljauwrug met wat schelpjes, een aardappelcrème, snijbonen en wilde spinazie, polenta en een balletje van asperges en een heerlijke saus van ponzu (zie kader). Proef ook zeker de eigenwijze lekkere canneloni. Hier geen gevulde pastarolletjes, maar sponzig zachte cannelloni van olijvencake, prachtig aangevuld met groenten als zeekraal, akkerpaddenstoeltjes en saus van druivenmosterd.

Na zo'n smaaksensatie is het dessert van chocolade panna cotta met passievrucht en roomijs een beetje saai en vooral veel zoet, maar wederom goed bereid. Ons andere toetje bestaat uit een fijn taartje van yoghurt met limoen, fris limoncelloijs, fruit en bereidingen van mango en appel. Erbij een knapperig verse kletskop.

We betalen voor dit feestmaal 120,35 euro en stellen vast dat Kruydt een geweldige aanwinst is. Kundig, klassiek, fijne porties en zeer verrassend.

Praktisch

Adres: Paardenmarkt 1, Delft, tel 088-0243919
Internet: kruydt.nl 
Openingstijden: di-za 10.00-21.30 uur, zo en ma gesloten.
Prijzen: voorgerechten vanaf 11 euro, hoofdgerechten vanaf 19 euro, dessert vanaf 11 euro, huiswijn vanaf 4,55 euro.

Volledig scherm
Kruydt. © Frank Jansen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag