Volledig scherm
© Frank Jansen

Toffe kantine onder spannend dak

De Kantine in Bleyenberg. In een pand waar lang Kwantum zat, zijn de behangprintjes vervangen door een modern horecaconcept. Met eigenwijze en lekkere gerechtjes. De keuken kan nog wel een zetje gebruiken, maar dat mag, zo pas na de opening.

Beoordeling

Voorgerecht: 8

Hoofdgerecht: 5,5

Nagerecht: 8

Bediening 8,5

Sfeer 8,5

Prijs-kwaliteit: 6,5

Eindscore: 7,4

De oude bedrijfsleider van behangzaak Kwantum -John Bleyenberg - is door de uitbaters van De Kantine in stelling gebracht als stijlicoon en uithangbord. Met zijn beeltenis van ringbaardje en grote bril én gedoopt tot no nonsense allemansheld van destijds de 'ruige' Grote Markt.

Op de website heeft de behangtycoon een voorname rol en aan de bar is voor hem een plek gereserveerd. Behalve deze hommage aan Den Haag van de jaren 80 en 90, is De Kantine, op de begane grond van Bleyenberg, ook echt een hele leuke en prachtige horecaplek in de stad geworden. Over het interieur is in detail nagedacht. We zitten onder een oerwoud van hangplanten aan kleine tafeltjes. Op een luie bank plaatsnemen kan natuurlijk ook. Ze hebben de boel eigenwijs maar stijlvol 'behangen'. Gewassen grindtegels aan de bar geplakt, een kurkmuur en parketvloerdelen als plafond. In de open keuken, waar chef-kok Valentino Verduyn Lunel (voorheen MaMa Kelly) de boel runt, zien we flatscreens, een houtskooloven en een rijpingskast voor het vlees.

En ook onze bediening is leuk en vlot. ,,Geen idee hoe we dat oerwoud boven ons hoofd zonder te morsen water geven'', lacht de serveerster. Het menu draait om delen. Dat is dan weer niet zo origineel, maar de keuze is redelijk creatief met mediterraanse ondertoon. Zo kan je er koude Spaanse soep eten, Italiaans varkensspek of kippendijen ingewreven met Marokkaanse kruiden (ras el hanout) of carpaccio van octopus.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Frank Jansen
Volledig scherm
coquilles, polenta en zeebaars © Lengkeek Ellen
Volledig scherm
Dessert Kantine © Lengkeek Ellen

Paneer
Wij beginnen met coquilles, polenta en zeebaars. De coquilles zijn niet van hoge kwaliteit, hebben op het oog een flink pak slaag gehad omdat ze deels met Japanse broodkruim zijn gebakken, maar smaken ons beslist prima. De paneer geeft een krokantje en mals is het schelpvlees ook nog. We proeven frisse dunne lemon curd erbij, cress en venkel. De stukjes zeebaars met krokant velletje vormen ook een prima gerechtje met keurig gegaarde groene asperges, een goede antiboise en citrusschil. De keuken houdt blijkbaar van paneer. De polenta komt als krokante en smakende kroketjes. We drinken er fijne wijn bij (een biologisch bubbelwijn uit Spanje en sauvignon uit Chili).

De tweede ronde is stukken minder, behalve dan de eerlijke frieten en goed geklopte mayo. De ribeye uit de houtskooloven is bedolven onder een berg kruidenboter, die we snel wegschuiven voordat we alleen nog maar knoflook proeven. Het vlees is vrij vettig, aan de randen droog en de toefjes puree voegen niets toe. Het gerecht van aubergine, artisjokken, truffel en couscous - blijkbaar uit de houtskooloven - is zelfs een misser. We ruiken het zuur van de ingelegde artisjokken boven het gerechtje uit.

De desserts zijn dan weer eenvoudig fijn. Sappige, stevige punten brownie met verse vijg - waarbij we een teveel aan zeezout wegschuiven - en heerlijke vanille mascarpone met frambozen, blauwe bes en een beetje crumble. We betalen met goede espresso 109,70 euro en gaan natuurlijk nog even boven kijken op het dakterras met prachtig uitzicht. De keuken vraagt nog om meer concentratie. Maar dit is zeker de leukste kantine van de stad.

Praktisch

Adres: Grote Markt 10, Den Haag, tel 070-800 21 20

Internet: Bleyenbergdenhaag.nl

Openingstijden: Alle dagen vanaf 09.00 uur

Prijzen: brood en dips vanaf 4 euro, koude en lauwe gerechtjes vanaf 6,50 euro, warm vanaf 10,50 euro, houtskoolgerechten vanaf 9 euro, dry aged vanaf 19,50 euro, dessert 7,50 euro.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag