Volledig scherm
Een van de trams van de Uithoflijn. © ANP

Provincie voorkomt op ’t nippertje nieuw spoeddebat over Uithoflijndebacle

Gedeputeerde Staten in Utrecht hebben op het nippertje een nieuw spoeddebat over de financiële wanorde bij de Uithoflijn kunnen voorkomen. De SP, de PvdD en de PVV zien af van het debat, omdat de bestuurders hen hebben toegezegd (vertrouwelijk) inzage te geven in de gesprekken die sleutelfiguren van het project voeren met accountant EY.

De drie partijen vroegen begin vorige week het debat aan omdat de provincie – na meerdere verzoeken van de oppositie – volgens hen ‘nóg stééds’ geen contact had gelegd met de voormalig projectdirecteur Ronald Buitenhek, een van die sleutelfiguren. Volgens bronnen wil Buitenhek heel graag verklaren aan EY, maar voelt hij zich ‘niet comfortabel’. Hij zou bang zijn voor financiële claims van de provincie.

Toen de partijen begin vorige week hun aanvraag voor een spoeddebat deden, bleek min of meer op datzelfde moment dat de provincie namens VVD-gedeputeerde Dennis Straat toch nog contact had gezocht met Buitenhek. Dit is drie maanden nadat Straat Provinciale Staten voor de éérste keer had toegezegd de ex-directeur de ruimte te geven om vrijelijk te verklaren bij EY.

Afkeuring

De drie partijen spreken in een brief aan de bestuurders hun afkeuring uit over dit proces. Op voorwaarde dat zij onder geheimhouding inzage krijgen in de gesprekken die door de ex-directeur, de voormalig manager bedrijfsvoering én het ministerie worden gevoerd met EY, hebben zij de aanvraag voor het spoeddebat ingetrokken. Volgens de partijen lijkt het college deze voorwaarde te willen inlossen.

De provincie zit al maanden in haar maag met het onderzoek van accountant EY. Die doet diepgravend onderzoek naar omstreden onderbouwingen van betalingen aan bouwbedrijf BAM. Zolang EY nog bezig is, kan de jaarrekening niet worden vastgesteld. Omdat verschillende deadlines niet zijn gehaald, heeft het Rijk voorschotten al voor 60 procent stopgezet.

De Uithoflijn is de nieuwe tramlijn tussen Utrecht Centraal en De Uithof, die later dit jaar moet gaan rijden.

Volledig scherm
Gedeputeerde Dennis Straat. © Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht