Volledig scherm
Sybrand van Haersma Buma (CDA) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. © ANP

Buma verdedigt afschaffing dividendbelasting

CDA-leider Sybrand Buma is in het debat over de regeringsverklaring stevig onder vuur komen te liggen vanwege de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Hij erkent dat niet zeker is of die maatregel positieve uitwerking heeft op het Nederlandse vestigingsklimaat. ,,Dat is een inschatting”, stelt hij. ,,Het is een keuze die wij maken.”

Linkse partijen hebben geen goed woord over voor de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost. Volgens het Centraal Planbureau is er bovendien ‘geen empirisch bewijs’ dat afschaffing van de dividendbelasting positief effect heeft. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is Buma gezwicht uit ‘angst voor een onbewezen verhaal’. ,,U bent er gewoon ingetuind”, beet hij Buma toe.

De CDA-leider erkende dat het omstreden voorstel uit de koker komt van werkgeversorganisatie VNO NCW. Geen van de vier coalitiepartijen had de maatregel in hun verkiezingsprogramma staan. Toch verdedigt hij de maatregel, omdat het volgens hem heel belangrijk is dat grote buitenlandse bedrijven in Nederland neerstrijken. ,,Zij zijn goed voor twee miljoen banen, daar doe ik het voor”, aldus Buma tegen SP-leider Emile Roemer.

Dom 

Buma kwam eerder in het debat al fors in aanvaring met GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die vindt dat het nieuwe kabinet multinationals bevoordeelt ten opzichte van burgers, doordat het lage BTW-tarief stijgt, terwijl de winstbelasting wordt verlaagd. Buma noemde die kritiek 'dom' omdat GroenLinks zelf een verpakkingsbelasting van 2 miljard euro wilde invoeren. 

Buma slaagde er op een ander punt wél in de oppositie mild te stemmen. De linkse partijen willen de garantie dat de wijkverpleging - die er de komende jaren honderden miljoenen bij krijgt - geen geld hoeft in te leveren. Buma zei tegen Asscher dat hij hem 'goed geoord' heeft. ,,Daar heeft u gewoon een terecht punt."