Volledig scherm
Sybrand van Haersma Buma (CDA) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. © ANP

Buma verdedigt afschaffing dividendbelasting

CDA-leider Sybrand Buma is in het debat over de regeringsverklaring stevig onder vuur komen te liggen vanwege de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Hij erkent dat niet zeker is of die maatregel positieve uitwerking heeft op het Nederlandse vestigingsklimaat. ,,Dat is een inschatting”, stelt hij. ,,Het is een keuze die wij maken.”

Linkse partijen hebben geen goed woord over voor de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost. Volgens het Centraal Planbureau is er bovendien ‘geen empirisch bewijs’ dat afschaffing van de dividendbelasting positief effect heeft. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is Buma gezwicht uit ‘angst voor een onbewezen verhaal’. ,,U bent er gewoon ingetuind”, beet hij Buma toe.

De CDA-leider erkende dat het omstreden voorstel uit de koker komt van werkgeversorganisatie VNO NCW. Geen van de vier coalitiepartijen had de maatregel in hun verkiezingsprogramma staan. Toch verdedigt hij de maatregel, omdat het volgens hem heel belangrijk is dat grote buitenlandse bedrijven in Nederland neerstrijken. ,,Zij zijn goed voor twee miljoen banen, daar doe ik het voor”, aldus Buma tegen SP-leider Emile Roemer.

Dom 

Buma kwam eerder in het debat al fors in aanvaring met GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die vindt dat het nieuwe kabinet multinationals bevoordeelt ten opzichte van burgers, doordat het lage BTW-tarief stijgt, terwijl de winstbelasting wordt verlaagd. Buma noemde die kritiek 'dom' omdat GroenLinks zelf een verpakkingsbelasting van 2 miljard euro wilde invoeren. 

Buma slaagde er op een ander punt wél in de oppositie mild te stemmen. De linkse partijen willen de garantie dat de wijkverpleging - die er de komende jaren honderden miljoenen bij krijgt - geen geld hoeft in te leveren. Buma zei tegen Asscher dat hij hem 'goed geoord' heeft. ,,Daar heeft u gewoon een terecht punt."

  1. Kritiek op Europese Commissie: 'Green Deal blijft dweilen met de kraan open'

    Kritiek op Europese Commissie: 'Green Deal blijft dweilen met de kraan open'

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. “Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open”, meent directeur Donald Pols.
  2. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.