Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) © ANP

D66 dwingt kabinet tot aanpak ongelijkheid mannen en vrouwen

Het kabinet moet inventariseren wat het gaat doen om de toegenomen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verkleinen. 

D66-leider Alexander Pechtold heeft tijdens het debat over de regeringsverklaring zo’n lijst met geplande maatregelen afgedwongen bij premier Mark Rutte, die dat toezegde.

Op de internationale ranglijst is Nederland gedaald van plek 16 naar plek 32, omdat de kloof tussen de seksen vooral op de arbeidsmarkt groter is geworden. Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat het inkomen van vrouwen vaak lager is en dat vrouwen minder vaak belangrijke posities bekleden bij bedrijven en in de politiek.

Geschrokken 

,,Ik ben daarvan geschrokken”, bekende Pechtold. Zijn partij vaardigde als enige van de vier partijen die samen Rutte III vormen, meer vrouwen dan mannen af voor het kabinet. Rutte stak de hand ook in eigen boezem. ,,De VVD heeft niet bijgedragen aan de verkleining van de kloof op dit punt.”

Als formateur zei Rutte dat het voor zijn partij de man-/vrouwverdeling bijzaak vindt. Hij wilde enkel ‘de beste mensen’. De VVD moest afscheid nemen van vaste waarden als Melanie Schultz en Edith Schippers. Ook Jeanine Hennis, in september afgetreden als minister van Defensie, was niet beschikbaar voor het kabinet.

Aanpakken

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Emancipatie) kondigde eerder vandaag al aan dat de toegenomen ongelijkheid moet worden aangepakt.