Volledig scherm
Klaas Dijkhoff © ANP

Dijkhoff wil samenwerken

De nieuwe VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff roept de oppositiepartijen in de Tweede Kamer op tot samenwerking met de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens hem is het dan wel van belang dat verschillen ‘niet tot op de vierkante millimeter’ worden opgezocht.

Volgens Dijkhoff zijn de ‘meeste partijen in de Tweede Kamer opgericht om Nederland iets beter te maken.’ Dat nodigt uit tot samenwerking, maar dan moeten oppositiepartijen wel zaken ‘in hun context’ zien en niet telkens ‘één onderdeeltje eruit te halen’ waar ze tegen zijn, waarschuwde hij.

Hij noemde als voorbeeld de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, waar linkse partijen flink tegen te hoop lopen. Die maatregel levert buitenlandse bedrijven een belastingverlaging van 1,4 miljard euro op. Tegelijkertijd wil de coalitie brievenbusfirma’s de voet dwars zetten.

Dijkhoff stelt dat instandhouding van de dividendbelasting kan betekenen dat bedrijven uit Nederland vertrekken, terwijl het vestigingsklimaat toch al verslechtert. ,,Dan staan onze principes overeind, maar is er geen baan bijgekomen”, stelde hij.   

Wijkverpleging

De VVD-fractieleider probeerde PvdA-leider Lodewijk Asscher gerust te stellen over een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging. Asscher wil dat die van tafel gaat, maar volgens Dijkhoff staat die bezuiniging helemaal niet vast, omdat die niet als zodanig is ingeboekt in het regeerakkoord. ,,Het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit”, zei Dijkhoff. Toch wil hij tot frustratie van Asscher niet nu al toezeggen dat de wijkverpleging sowieso gespaard wordt.  

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”