Volledig scherm
Mark Rutte (Rechts) © ANP

Excuus Rutte over abortuspil: Ik heb hier zitten prutsen

UpdatePremier Mark Rutte is vandaag door het stof gegaan voor de verwarring die hij heeft gecreëerd over de abortuspil. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat die niet beschikbaar komt bij de huisarts, maar dit was de afgelopen weken allesbehalve duidelijk.

Quote

Ik heb hier zitten prutsen

Mark Rutte

,,Het was een fout'', zei Rutte. ,,Ik heb hier zitten prutsen, en ga proberen dat in de toekomst tot een minimum te beperken.''

Het vorige kabinet wilde nog dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts kunnen krijgen. Rutte werd midden oktober in een debat gevraagd of de nieuwe coalitie hier andere afspraken over had gemaakt.

Aanleiding voor PvdA-leider Lodewijk Asscher om hiernaar te vragen was berichtgeving van het Nederlands Dagblad en later ANP en Trouw. Die hadden na rondvraag bij de coalitiepartijen gemeld dat de abortuspil niet bij de huisarts beschikbaar wordt.

Rutte sprak dit in het debat dus tegen, maar erkent nu dat hij de abortuspil verwarde met de NIP-test, waarmee ernstige aangeboren aandoeningen kunnen worden opgespoord tijdens de zwangerschap. ,,Het was een misverstand aan mijn kant, het was op geen enkele manier bedoeld om daar geheimzinnig over te doen'', aldus Rutte.

Quote

Het was op geen enkele manier bedoeld om daar geheimzin­nig over te doen

Mark Rutte

D66 was enkele jaren geleden nog voor het beschikbaar maken van de abortuspil bij de huisarts. Maar de partij van Alexander Pechtold zegt overstag te zijn gegaan na kritiek van huisartsen op het wetsvoorstel van het vorige kabinet. Om de abortuspil te kunnen verstrekken zouden huisartsen worden opgezadeld met veel extra ,,bureaucratische rompslomp'', zoals Rutte het donderdag verwoordde.