Rutte belooft wijkhulp te ontzien

VideoHet kabinet heeft niet de intentie om te bezuinigen op de wijkverpleging tijdens het maken van afspraken met de zorgwereld over indamming van de stijgende kosten. Dat heeft premier Rutte gezegd.

Wijkverpleegkundigen hoeven daarmee niet langer te vrezen dat ze de komende jaren door bezuinigingen minder goed hun werk kunnen doen of harder moeten werken. er wordt hooguit bespaard op bureaucratie. 

Bijna alle oppositiepartijen onder leiding van de PvdA dienden gisteren een motie in met de wens dat het kabinet een ingeboekte bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrapt. Uiteindelijk kwam vandaag zelfs de gehele oppositie, goed voor 74 van de 150 zetels, met een aangescherpte Kamerwens. 

Volledig scherm
Zorgminister Bruno Bruins moet de stijging van de zorgkosten vanaf 2019 indammen door afspraken met de ziekenhuizen, ggz en wijkverpleging. © ANP

Geen plannen 

Rutte legde vanmiddag uit dat de groei van het zorgbudget flink moet worden afgeremd. De gezondheidszorg moet van het kabinet 1,9 miljard euro besparen op de miljarden die de zorg de komende jaren duurder wordt.

Er zijn echter geen plannen voor bezuinigingen, ook niet bij de wijkverpleging. Het getal van 100 miljoen euro zou puur een rekenexercitie van het Centraal Planbureau zijn, die niet terugkomt in het regeerakkoord.   

Met de Tweede Kamer samen wil Rutte afspreken dat de kwaliteit, toegankelijkheid en werkdruk niet verslechteren bij de afspraken die zorgminister Bruins uiterlijk volgende zomer moet maken voor de komende jaren.   

Intentie

De premier is geen voorstander van het uitzonderen van sectoren, zoals de wijkverpleging. Hij herhaalde echter de intentie om alleen te besparen via innovatie en snijden in bureaucratie. Daarnaast heeft de wijkverpleging geld over, aldus Rutte.      

Regeringspartij CDA, dat de wijkverpleging in zijn verkiezingsprogramma ook buiten de zorgbezuinigingen wilde houden, stelde gisteren al voor dat er bij afsluiten hoofdlijnenakkoorden geen 'verschraling van kwaliteit' bij de wijkverpleging mag optreden. De zorgminister moet die opdracht meekrijgen. Ook de ChristenUnie gaf aan de 'cri de coeur' van de oppositie te hebben gehoord.