Volledig scherm
Wijkverpleegkundige helpt een oudere. © Koen Verheijden

Kamer: Wijkverpleegkundigen gespaard bij zorgbezuiniging

De wijkverpleegkundigen worden gespaard bij nieuwe afspraken om de kostengroei in de zorg in te dammen. De voltallige Tweede Kamer steunt een motie hierover van de gehele oppositie.  

Uiteindelijk stemden alle Kamerfracties voor de wens van de oppositie, onder leiding van de PvdA. Die motie spreekt uit dat 'kwaliteit van zorg, toegankelijkheid tot hulp en het beperken van werkdruk' voorop dienen te staan bij de wijkverpleging.

Bij nieuwe zorgdeals met de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging om kosten te besparen, moet er wel ruimte zijn voor geldbesparende innovaties en het bestrijden van bureaucratie.

Acceptabel

Minister-president Rutte zei tijdens het debat al dat de motie in deze vorm acceptabel is en hij liet het oordeel aan de Tweede Kamer. De ChristenUnie liet eerder op de avond al weten dat de 'cri de coeur' van de oppositie over de wijkverpleging 'niet onopgemerkt was gebleven'.  

Volgens het Centraal Planbureau stond oorspronkelijk een bezuiniging van 100 miljoen euro ingepland op de wijkverpleging. De rekenmeesters waarschuwden dat door zo'n ingreep de kwaliteit en hoeveelheid zorg zou verschralen. 

Quote

Het is goed dat deze bezuini­ging nu van tafel is. Het kabinet zou een valse start hebben gemaakt als het deze maatregel toch had doorge­drukt.

Lodewijk Asscher, PvdA

Zorgminister Bruno Bruins krijgt nu de opdracht van de coalitie mee om onder de afgesproken voorwaarden in de curatieve zorg 1,9 miljard euro richting 2021 te besparen. Dat dient te gebeuren via zogeheten hoofdlijnenakkoorden met de sector, die uiterlijk deze zomer rond moeten zijn. 

Lodewijk Asscher, de leider van de PvdA, toonde zich na afloop van de stemmingen tevreden. ,,Het is goed dat deze bezuiniging nu van tafel is. Het kabinet zou een valse start hebben gemaakt als het deze maatregel toch had doorgedrukt. Het is goed om te zien dat je als oppositie toch invloed kunt uitoefenen.’’

Volledig scherm
Lodewijk Asscher (PvdA) in debat met premier Mark Rutte over de wijkverpleging. © ANP
  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.