Volledig scherm
Paul Rosemoller © ANP

Keiharde kritiek Rosenmöller: onderwijsbeleid faalt

De kabinetsplannen voor vernieuwing van het onderwijs op middelbare scholen zijn een lege huls. Dat constateert de VO-raad die harde kritiek heeft op het besluit om geen geld te reserveren voor het terugbrengen van het aantal lesuren. ,,Dit betekent stilstand op middelbare scholen.''

Het nieuwe kabinet zet in op verbetering van de onderwijskwaliteit. De docenten moeten leerlingen meer op hun eigen niveau lesgeven, oog hebben voor hun talenten, werken aan een goed gebruik van digitale middelen en vernieuwing van het curriculum (de onderwijsinhoud). ,,Veel docenten zeggen daarover: leuk, maar waar haal ik de tijd vandaan'', reageert voorzitter Paul Rosenmöller. 

Tegenover alle wensen staat namelijk geen cent. Rosenmöller: ,,Al die mooie woorden krijgen nu geen vertaling in de financiële paragraaf. Terwijl de minister van Financiën echt geen slapeloze nachten zal krijgen van het bedrag dat we vragen.'' De VO-raad heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd, waarin ze oproept alsnog 300 miljoen euro vrij te maken voor middelbare scholen. Voor dat bedrag kunnen leraren wekelijks twee uur minder gaan werken. 

Internationale lijstjes

Quote

Als de leraren geen extra tijd krijgen, zal dat leiden tot stilstand in het voortgezet onderwijs

Paul Rosenmöller

Met de 25 uur die een fulltime docent voor de klas staat, voeren Nederlandse leraren de internationale lijstjes aan. De VO-raad vindt dat ze maximaal 23 uur les moeten geven, zodat ze meer tijd overhouden om aan de kwaliteit van het onderwijs te werken. Als de leraren geen extra tijd krijgen, zal dat leiden tot stilstand in het voortgezet onderwijs, waarschuwt Rosenmöller.

De VO-raad noemt het teleurstellend dat er in het regeerakkoord geen letter staat over het aantal lesuren. Het verminderen van het aantal lesuren stond in diverse verkiezingsprogramma's. Bovendien werd vorig jaar zomer een motie aangenomen, van onder andere de huidige regeringspartij D66 en gesteund door de ChristenUnie, waarin nota bene een 20-urige werkweek is bepleit.

Aantal lesuren hoog

D66-Kamerlid Paul van Meenen stelt dat er niet per se geld nodig is om het aantal lesuren te verminderen. ,,Ik vind dat we ook moeten kijken naar het aantal lesuren van de leerlingen. Dat is ook heel hoog in vergelijking met andere landen,'' zegt hij. Ook wijst het Kamerlid op de besteding van het geld dat de scholen nu krijgen. Van Meenen: ,,Ouders en leerlingen krijgen daarover meer zeggenschap. Misschien vinden zij dat er andere prioriteiten moeten komen.''

Inmiddels roeren ook docenten zich. Met VO in Actie slaan ze de handen ineen om te strijden voor minder lesuren.