Volledig scherm
Jesse Klaver (GroenLinks) heeft een onderonsje met Lodewijk Asscher (PvdA) © ANP

Motie oppositie: Niet snijden in wijkverpleging

Bijna alle oppositiepartijen onder leiding van de PvdA willen dat het kabinet een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrapt. 

 PvdA-leider Lodewijk Asscher diende daartoe vanavond tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie in. Die is mede ondertekend door vrijwel de hele oppositie, inclusief PVV en Forum voor Democratie.

Het is ongebruikelijk dat in de eerste ronde van een debat moties worden ingediend. Asscher kreeg daar echter na enige discussie toch toestemming voor van regeringsfracties D66 en VVD. 

Snelle indiening

Volgens de PvdA-leider heeft de snelle indiening van de motie het voordeel dat premier Mark Rutte daar morgen dan in zijn antwoord aan de Kamer op kan reageren. Hij verzet zich al geruime tijd tegen de bezuiniging op de wijkverpleging die in het regeerakkoord staat.

Het CDA, dat de wijkverpleging in zijn verkiezingsprogramma ook buiten de zorgbezuinigingen wilde houden, stelde nog voor dat er bij afsluiten hoofdlijnenakkoorden geen 'verschraling van kwaliteit' bij de wijkverpleging mag optreden. De zorgminister moet die opdracht meekrijgen. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff zei nog ,,een nachtje over de motie te willen slapen''.