Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte moet op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring vol aan de bak. © ANP

Rutte vreest uittocht van bedrijven

Minister-president Mark Rutte staat pal voor de afschaffing van de dividendbelasting. De kritiek van linkse partijen op de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost, is volgens hem risicovol. ,,Ik wil niet dat we hier een situatie krijgen als in België, waar op InBev na alle Belgische bedrijven weg zijn”, zei hij op dag twee van het debat over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet.

Volgens Rutte moet Nederland als kleine, open economie de concurrentie aan met andere landen op het gebied van vestigingsklimaat. Behoud van de dividendbelasting zet volgens hem banen op de tocht. Bovendien zijn Nederlandse toeleveringsbedrijven afhankelijk van de vestiging van multinationals in ons land. ,,Het gaat om een maatschappelijk belang”, aldus Rutte. ,,Het gaat ons om de banen van hele normale Nederlanders.”

Cadeautjes

SP-leider Emile Roemer ziet dat anders. Volgens hem deelt het kabinet ‘cadeautjes’ uit aan het bedrijfsleven, nu ook de winstbelasting wordt verlaagd. In zijn ogen werkt het kabinet mee aan een internationale race to the bottom, waarbij bedrijven amper nog belasting hoeven te betalen. ,,Het is een oorlog op belasting in Europa die u ontketent. Kap daarmee.”

Rutte erkent dat geen van de vier coalitiepartijen afschaffing van de dividendbelasting in het verkiezingsprogramma had staan. ,,Maar we hebben een goede discussie gevoerd”, aldus de premier. Volgens Rutte stijgen de lasten voor het bedrijfsleven onder de streep met 100 miljoen euro, doordat tegelijkertijd fiscale constructies die brievenbusmaatschappijen gebruiken worden aangepakt. Ook gaan bedrijven meer groene belastingen betalen. ,,Laten we wel het hele verhaal vertellen.”

Feitenvrij

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver ontbreekt het bewijs dat multinationals voor Nederland blijven kiezen als zij geen dividendbelasting betalen. ,,Ik hoor een feitenvrij betoog”, meent hij. ,,Dit is een cadeautje aan Amerikaanse beleggers, niets meer, niets minder."

Volgens Rutte kan Nederland echter niet achterblijven, nu andere landen ook tarieven verlagen of de dividendbelasting al hebben afgeschaft. Daar niet op inspelen brengt volgens hem ‘onverantwoorde risico’s’ met zich mee.