Volledig scherm
SGP-leider Kees van der Staaij (rechts) en Jesse Klaver (GroenLinks) in de Tweede Kamer. © ANP

SGP en PVV blij met succesje: Nederlandse vlag in Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaat voortaan de Nederlandse vlag hijsen in de vergaderzaal. De SGP diende een voorstel daartoe in, dat van nagenoeg de hele Tweede Kamer bijval kreeg.

De Nederlandse vlag kan in de vergaderzaal een mooie en duidelijke functie vervullen als symbool van de natie, vindt SGP-leider Kees van der Staaij. Hij wees erop dat de nationale vlag in parlementen van andere landen heel normaal is. ,,Bijna geen land heeft het niet.'' De vrees om voor nationalistisch te worden uitgemaakt is volgens Van der Staaij typisch Nederlands. Hij toonde zich 'dankbaar' dat de Kamer met zo'n ruime meerderheid instemde met zijn voorstel.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver opperde nog dat de vlag van de Europese Unie dan naast de Nederlandse driekleur in de Tweede Kamer moet worden gehesen, maar Van der Staaij nam dat niet over.

'Ontzettend trots'

Het voorstel van de SGP werd mede ingediend door de PVV. Partijleider Geert Wilders laat weten 'ontzettend trots' te zijn 'dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt'.

Het voorstel werd donderdag aangenomen in het debat over de regeringsverklaring. Kamervoorzitter Khadija Arib zei lachend dat nog wel even bekeken moet worden hoe die vlag ook kan wapperen in de vergaderzaal.