Volledig scherm
Fedor Teunisse. © Privéfoto

Geluiden uit Den Haag vereeuwigd

Even Vragen AanSlagwerk Den Haag viert zijn veertigste levensjaar met een bijzonder Haags project: City of Sounds. De slagwerkgroep is tot en met 15 november in Haagse wijken met kinderen aan de slag om geluiden uit hun wijk op te nemen. Slagwerker Fedor Teunisse (44) vertelt.

Vanwaar dit project?
,,Ik ben in sloppenwijken in Egypte en Argentinië geweest. Vooraf denk je: wat een ellende. Maar mij viel daar op dat de kinderen positief en vrolijk waren. Ze voelden zich er echt thuis. De geluiden uit de omgeving wilde ik documenteren om de sfeer over te brengen."

En dat wil u in Den Haag ook op touw zetten?
,,Precies. Het gaat om het Haagse geluid. Actuele muziek kan afstandelijk zijn. Het gaat om geluiden uit de omgeving. Kinderen gaan op een andere manier naar de stad kijken en op een nieuwe manier luisteren als ze zich bewust worden van de geluiden uit hun omgeving."

Hoe doet u dat?
,,Ik heb bijvoorbeeld een sample opgenomen van jongeren tussen de 12 en de 16 jaar die skaten en op een bmx fietsten. Zij waren heel enthousiast. Ook kunnen kinderen zelf geluiden uploaden, zoals van een voorbijrijdende tram. Of van harde muziek van een feestje."

Wat gebeurt er met de geluiden?
,,Opgenomen samples zijn terug te horen op de website cityofsounds.nl waar kinderen ook geluiden kunnen opnemen. Op de site ontstaat zo een stadsplattegrond in geluid. Online kan iedereen door Den Haag wandelen en de bij de stad horende geluiden beluisteren."

En verder?
,,De Haagse componiste Aurélie Lierman maakt van de Haagse wijkgeluiden een geluidssculptuur. Die wordt in 2017 op het Atrium van het Haagse stadhuis tentoongesteld."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag