Volledig scherm
Geert-Jan Meewisse (links) en Michiel van den Boogaard tonen de vlag van de Piratenpartij bij De Waag. © Angelo Blankespoor

Piratenpartij wil dat Delft overstapt op 'vrije software'

De wereld raakt langzaam in de macht van de grote software-bedrijven. Die ontwikkeling moet stoppen vindt de Piratenpartij.

Quote

Delft moet overstap­pen op vrije software om onafhanke­lijk te blijven van de IT-sec­tor

Michiel van den Boogaard

Hij bestaat al een jaar, maar viel nog niet erg op, de Piratenpartij Delft. Toch zijn de oprichters al een tijdje bezig met het bepleiten van een van hun speerpunten bij de gemeente Delft: het gebruik van 'open source'- software. Dat zijn computerprogramma's die vrij gebruikt en veranderd kunnen worden, zonder dat er een grote firma is die macht houdt over de gebruikers.

Open source
,,In het coalitieakkoord stond dat de Delftse gemeenteraad naar de mogelijkheden zou kijken om over te stappen op open source", vertelt oprichter Geert- Jan Meewisse. ,,Er waren alleen nog weinig concrete stappen gezet door een gebrek aan kennis. Daar kunnen wij bij helpen en we werden dan ook met open armen ontvangen."
Kroegmeets
 
Geuzennaam
De naam Piratenpartij heeft niets te maken met kleding of opstandigheid, maar stamt van de aanduiding die de IT-industrie gaf aan de 'illegaal' downloadende internetgebruiker; piraterij dus. Maar de partij omarmde de term als geuzennaam. ,,Het was bedoeld als iets negatiefs", zegt Meewisse.

Het speerpunt rond de open source is volgens partijlid Michiel van den Boogaard belangrijk om mee te beginnen, omdat het aansluit op meerdere programmapunten. ,,Overheden op alle niveaus raken afhankelijk van hun IT- leveranciers. Deze maken de overstap op andere software moeilijk. Zodra ze dat voor elkaar hebben, gaan vaak de licentieprijzen omhoog en zit een overheid vast. Die afhankelijkheid staat democratie en transparantie in de weg.''

In samenwerking met indebuurt Delft