Volledig scherm
Chris van der Velde met zijn planten. © Frank de Roo

Vleesetende plant blijkt dé muggenkiller

Bij toeval ontdekte Chris van der Velde uit Bleiswijk dat vleesetende planten muggen verslinden. Zijn planten vliegen nu over de toonbank.

Quote

In een aquarium heb je te maken met een opening waardoor zuurstof in de bak komt

Chris van der Velde

Chris van der Velde (20) en zijn vader Simon verkochten tot voor kort alleen waterplanten. Maar tegenwoordig staat de loods van het familiebedrijf Van der Velde Waterplanten vol met honderden vleesetende planten.

De twintiger raakte eerder dit jaar gefascineerd door de plant en onderzocht in eerste instantie de mogelijkheid om de soort in leven te houden in een aquarium. ,,In een aquarium heb je te maken met een opening waardoor zuurstof in de bak komt. Het is een moerasplant en moet dus altijd heel vochtig blijven. Door er speciaal mos bij te voegen, hoopte ik dat het misschien zo zou lukken."

De 20-jarige zette het experiment voort op zijn slaapkamer. De volgende dag zag hij dat alle vleesetende planten, die normaal hun 'mondjes' open hebben, opeens hun harige blaadjes gesloten hadden. ,,Ik heb altijd verschrikkelijk veel last van muggen, maar die nacht had ik er helemaal geen last van gehad. Ze waren allemaal de bak ingevlogen en uiteindelijk opgegeten door de planten. Ik dacht, dit is geweldig."

Fruitvliegjes
Samen met zijn vader ontwikkelde hij het 'plantenaquarium' met de vleesetende planten, waarvan ze nu drie soorten in huis hebben. De dionaea muscipula, de trompetbeker en de kobralelie.

Inmiddels vliegen de aquariums, voor 29,95 euro, over de toonbank. ,,We leveren ze sinds een week aan consumenten en er zijn al tientallen plantenbakken verkocht. Iemand wil ze omdat ze last heeft van fruitvliegjes, een ander bedrijf gebruikt ze tegen vliegen. Het werkt behalve tegen muggen natuurlijk ook tegen andere kleine vliegende insecten."

Dankzij het mos in de bak kunnen de planten prima in huis overleven, mits de eigenaar zorgt dat de planten vochtig genoeg zijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft