‘Levensgevaarlijke’ patiënt ontsnapt uit kliniek Michael P.

videoDe forensisch psychiatrische kliniek waar Michael P. verbleef is opnieuw in ernstige verlegenheid gebracht, nu blijkt dat afgelopen zaterdag een veroordeelde psychiatrisch patiënt is ontsnapt. De man is sindsdien spoorloos en de politie is naarstig op zoek naar hem. Zonder medicijnen is de man levensgevaarlijk, zegt zijn familie. Burgemeester Koos Janssen van Zeist heeft bij de kliniek aangedrongen op openheid van zaken.

Volledig scherm
De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht waar Michael P. verbleef en waar nu de 44-jarige Peter M. is ontsnapt. © ANP
Quote

Zonder medicatie wil hij zijn eigen familie vermoorden

De moeder van Peter M.

Het gaat om de 44-jarige Peter M. uit Dordrecht, die in 2017 werd veroordeeld omdat hij via internet had gemeld dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Enkele dagen later viel hij in Dordrecht een man aan die zijn boodschappen in zijn auto laadde. M. sprong de man uit het niets op z’n rug maar werd door het slachtoffer en zijn zoon overmeesterd. M. droeg op dat moment een mes bij zich. Uit onderzoek bleek M. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij is psychotisch en lijdt aan schizofrenie. Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelde M. in hoger beroep tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uiteindelijk belandde M. in januari 2019 in FPA Utrecht in het dorp Den Dolder, de omstreden kliniek waar ook Michael P. – de moordenaar van Anne Faber- verbleef. Maandenlang zat M. op de crisisafdeling van de FPA, waar hij voor veel problemen zorgde. Zo weigerde hij zijn medicijnen en viel hij de wijkagent telefonisch lastig. Ook stond hij intern bekend als ‘lastig’, onder meer vanwege agressieproblemen. Desondanks ‘promoveerde’ M. onlangs naar een andere gesloten afdeling binnen de kliniek, waar wordt gewerkt aan resocialisatie en waar patiënten langzaamaan vrijheden krijgen. Tot grote verbazing van zijn familie, die vorige week nog op bezoek was. ,,Hij zei direct al tegen ons: ‘als ik de kans krijg, dan ben ik er vandoor’, zegt zijn zus Janine. Volgens de familie is M. in 2014 al uit een ggz-instelling ontsnapt. De familie zegt de kliniek meermaals te hebben gewaarschuwd voor de vluchtplannen van M.

Die waarschuwingen lijken niet te zijn aangekomen. Afgelopen zaterdag had M. in totaal drie uur verlof. Twee daarvan bracht hij door onder begeleiding, het laatste uur mocht M. zonder begeleiding doorbrengen. Hij zag daarin zijn kans schoon en is met de noorderzon vertrokken. De familie van M. is daarover niet ingelicht. ,,Ik kwam er maandagmiddag pas achter, toen een arrestatieteam van de politie in mijn huis stond. Ze waren op zoek naar hem,” vertelt de 70-jarige moeder van M., die zich ernstige zorgen maakt. ,,Hij is hartstikke gevaarlijk, ik hou mijn hart vast. Hij heeft nu al dagen geen medicijnen gehad. Ik kan je nu al verzekeren… zonder medicijnen is hij levensgevaarlijk.” De moeder van M. is bovendien bezorgd om haar eigen veiligheid, omdat M. zijn familie meermaals met de dood heeft bedreigd. ,,Zonder medicatie wil hij zijn eigen familie vermoorden,” aldus de moeder. ,,Hopelijk wordt hij snel gevonden.”

Gemeente

Afgelopen weekend kwam ook in het nieuws dat een patiënt van een andere kliniek van de instelling in Den Dolder een ruit had ingegooid bij een slijterij in het dorp en drank had gestolen. Hij wilde midden in de nacht naar buiten en bleek daarna de drankenhandel te hebben beroofd. Deze patiënt verbleef echter niet vanwege een strafrechtelijke titel in de kliniek en mocht zodoende vertrekken. De kliniek communiceerde openlijk over dit incident. Over de ontsnapping van M. (die in tegenstelling tot de andere patiënt wél gevaarlijk is) heeft de kliniek echter pas dinsdagavond - na vragen van deze nieuwssite - de gemeente Zeist (waaronder Den Dolder valt) en een klankbordgroep van bewoners en ondernemers geïnformeerd.

De kliniek heeft op haar website een verklaring gegeven over de weggelopen patiënt. Fivoor zegt dat het verlof van de man ‘toegekend is volgens de daarvoor geldende procedures’. De kliniek legt uit dat als een patiënt niet terugkeert, het ‘ongeoorloofd afwezigheidsprotocol’ in werking treedt. Dat betekent dat van het niet terugkeren van de patiënt melding wordt gedaan bij de aangewezen personen en instanties. ,,Dat is in dit geval ook direct gebeurd, inclusief een melding aan de politie. De politie kijkt nu naar hem uit. De patiënt is nog niet terecht”, aldus de kliniek. 

De patiënt ‘heeft geen tbs-maatregel’, zo meldde de kliniek in een aanvulling. Ook laat de kliniek weten dat hij er niet verbleef ‘als onderdeel van detentie’. In algemene zin voegt de kliniek eraan toe dat ,,er momenteel geen patiënten met een zedenverleden worden opgenomen” bij Fivoor.

De kliniek in Den Dolder wordt niet voor het eerst in de verlegenheid gebracht. Eerder dit jaar bleek al dat de kliniek ten onrechte patiënten met verlof heeft gestuurd :