Volledig scherm
Het Residentieorkest en freerunners in het Kurhaus. © AD

Al 20.000 bezoekers voor Festival Classique

Muziekliefhebbers hebben de nieuwe locatie van Festival Classique afgelopen weekeinde goed weten te vinden. In drie dagen tijd kwamen zo'n 20.000 bezoekers naar Scheveningen. Het festival duurt nog tot en met zondag.

Quote

Natuurlijk missen we de Hofvijver wel een beetje

Yoskha Malais

Het was spannend, want zou de nieuwe locatie bij bezoekers wel in de smaak vallen? Na tien edities op en rondom de Hofvijver, verhuisde Festival Classique dit jaar naar Scheveningen. Dit om kosten te besparen en wegens de werkzaamheden op het Tournooiveld. ,,De spanning rondom de nieuwe locatie was echter al heel snel verdwenen'', vertelt woordvoerster Yoskha Malais. ,,Het festival is de afgelopen dagen ontzettend druk bezocht."

Gong
Met een slag op de grote gong van het Residentie Orkest opende burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagavond op het plein voor het Kurhaus het klassieke muziekfestival. Na de ceremonie verzorgde het Residentie Orkest samen met dansers en freerunners in het Kurhaus een openingsconcert met muziek van Bernstein, Copland, Barber en Saint-Saëns. Het tienjarig bestaan van Classique wordt tot en met zondag gevierd met meer dan honderd voorstellingen en concerten in onder meer het Kurhaus, op de Pier en op de boulevard.

De concerten van het Residentie Orkest waren vrijdag- en zaterdagavond beide uitverkocht. Malais: ,,Als we daarbij optellen de mensen die afkwamen op de gratis optredens en activiteiten, komen we uit op 20.000 bezoekers in het eerste weekeinde. We zijn zeer tevreden."

Wijkpodium
Voor het eerst heeft de organisatie dit jaar een wijkpodium opgezet. Op het plein naast de Rabobank konden buurtbewoners en amateurgroepen, die zich daarvoor hadden opgegeven, zaterdag hun talenten met het publiek delen.

De komende dagen staat het wijkpodium in Duindorp, het Statenkwartier en in Scheveningen-Dorp. De meereizende jury maakt een selectie van de beste optredens. Winnaars krijgen de kans in het komende festivalweekeinde op het grote Kurhauspleinpodium van Festival Classique te staan, om voor een groot publiek op te treden.

De organisatie van Festival Classique sluit niet uit dat het evenement ook volgend jaar in Scheveningen zal plaatshebben. ,,Natuurlijk missen we de Hofvijver wel een beetje'', geeft Malais toe. ,,Maar het Kurhaus, de Pier en de boulevard bevallen ons nu al hartstikke goed."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag