Volledig scherm
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Bezuidenhout. © Archieffoto

Deal oude ministerie léék gunstig

De verkoop van het voormalige ministerie van Sociale Zaken zou goed uitpakken voor de gemeente Den Haag. Maar door onenigheid over het sloopplan komt de huisvesting van 350 statushouders in de knel.

Quote

Deze construc­tie kunnen we goed uitleggen aan de Haagse belasting­be­ta­ler

Joris Wijsmuller

Het rijk gaat het grote kantoorgebouw in Bezuidenhout niet voor 'een appel en een ei' weggeven, waarschuwde minister Stef Blok (VVD) begin februari. Zijn Rijksvastgoedbedrijf onderhandelde al maanden met de gemeente over het markante pand aan de Anna van Hannoverstraat. Over één aspect waren ze het vlug eens: er komen vluchtelingen met verblijfs­papiertje in het bouwwerk (1990) van architect Herman Hertzberger. Maar wie gaat dat betalen? Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) vond koop of huur door de gemeente immers geen goed plan.

Even later waren de partijen er alsnog uit: het oude ministerie wordt verkocht aan de hoogste bieder, met als voorwaarde dat deze de eerste vijf jaar 350 statushouders gaat huisvesten. Die eis drukt de opbrengst voor het Rijksvastgoedbedrijf, hetgeen ongetwijfeld leidde tot chagrijn bij de boekhouders daar.

Tevreden
Wijsmuller kon echter tevreden zijn. In één klap had hij onderdak voor veel vluchtelingen, zonder de vastgoedrisico's. ,,Deze constructie kunnen we goed uitleggen aan de Haagse belastingbetaler.''

Dat was toen. Inmiddels is er gedonder. Inzet is de sloop van het gebouw. Het Rijksvastgoedbedrijf selecteerde een koper, investeerder Litoro, die het gebouw voor 23 miljoen euro wil overnemen en op termijn tegen de vlakte wil gooien. De gemeente wil het pand juist behouden.

Wijsmuller zit klem: als Litoro niet mag slopen, dan moet het hele verkoopcircus opnieuw. En in dat geval kan Den Haag die 350 statushouders mogelijk ook op haar buik schrijven, dreigde de vastgoeddienst vilein.

Gevaar
De strakke planning van de wethouder komt zelfs in gevaar als alles wél rondkomt. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat er vanuit dat de statushouders pas komend voorjaar het gebouw in kunnen, in plaats van in december.

Zo pakt de gunstige constructie voor de gemeente voorlopig vooral vervelend uit. In de wandelgangen klonk het afgelopen week al plagerig: moet Wijsmuller de Julianakazerne in het chique Benoordenhout toch maar aanwijzen voor statushouders? Dat rijkspand bleef - tot verbazing van linkse partijen - buiten beeld voor de huisvesting van vluchtelingen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag