Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Frisse wind

ColumnWat zullen ze blij zijn, onze ondernemers aan de rand van Nederland: eindelijk zon. Eindelijk omzet.

Wie aan de kust van Scheveningen zijn boterham verdient is dubbel blij: wethouder Boudewijn Revis laat de teugels vrij. Het oerwoud aan knellende regels wordt met de botte klewang te lijf gegaan door deze voortvarende VVD'er, die ik net zo'n glorieuze toekomst voorspel als zijn liberale voorganger Sander Dekker. Met wat minder fysieke en ideologische valpartijen, dat wel. Heeft wielerwonder Sander zijn jaarlijkse heupbreuk al gehad?

Terecht zet Revis het mes in de somtijds bizarre regelgeving waar ondernemende strandexploitanten zich aan moeten houden. Je hebt voor alles een vergunning nodig - zelfs als je al een vergunning wil aanvragen. Hoog tijd voor verandering en voorwaar: eindelijk een frisse wind, vanuit de bestuurlijke hoek.

Uiteraard moet iedere stap worden getest en geëvalueerd maar dat er schot in zit, is al heel wat. Neem de Zandmotor - een unieke bouwwerk: het is de enige motor ter wereld die blijft lopen als je er zand in gooit. Daar kan straks veel meer dan alleen maar de verkeerde zandtong oplopen en vervolgens zowat verzuipen (lokaal bekend als: Pools watertrappelen). Surfen langs de Zandmotor, prima! Waar mogelijk moet vertier mogelijk zijn. Daar tegenover staat dat waar het strand stil is, het stiller wordt. Prachtig ook dat de drie Haagse naaktstranden behouden blijven. Er wordt al zoveel bedekt in deze tijden - omdat sommigen het verschil tussen bloot en seks niet kunnen zien.

De Zandmotor mag kwa recreatie uitbreiden en dan komt wel het gedoetje van de naturisten in de knel. Daartoe zal het strand aan de Westlandse kant moeten worden opgerekt en daarmee ook de tolerantie van de gemiddeld toch wat conservatieve Westlander. Maar ach, het is komkommertijd, dan zijn ze wat milder gestemd. En wie kan er tégen het etaleren van Gods' schepping zijn? Gelukkig blijft ambtelijk Den Haag ook zichzelf: het strand wordt in de beste traditie van de bureaucratie opgedeeld in 'zones': sportzones, rustzones, horecazones en erogene zones. Het blijft wel Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag