
Gesjoemel bij reclassering met steigerhouten meubels
VideoReclasseringspersoneel overtreedt de regels door steigerhouten meubels die door taakgestraften zijn gemaakt, contant en zonder bon te verkopen. Dat blijkt uit verborgen camerabeelden die drie ontslagen klokkenluiders aan deze krant hebben verstrekt.
Delen per e-mail
We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten verantwoordelijkheid te nemen
Reclasseringsmedewerkers uit Den Haag en Rotterdam hebben tussen 2014 en september 2016 in minstens vijf gevallen 'handje contantje' en zonder bon steigerhouten tuinmeubilair verkocht, zo tonen de videobeelden. Ook blijkt dat een veroordeelde man tijdens zijn taakstraf aan een eigen project kon klussen.
Wie in Den Haag of Rotterdam een taakstraf krijgt, kan in een timmerwerkplaats van Reclassering Nederland belanden. Taakgestraften maken daar steigerhouten meubelen, die worden verkocht aan de lokale kringloopwinkel.
Gesjoemel
Klussen aan eigen projecten is uit den boze. Ook het aannemen van contant geld door reclasseringsmedewerkers is taboe. Juist om gesjoemel te voorkomen, stelde directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in 2013 dat verkopen 'uitsluitend per pin' mogen plaatsvinden.
Het onderzoek met de verborgen camera is gedaan door drie klokkenluiders, die in 2010 voor het eerst melding doen van contante verkopen bij Reclassering Den Haag. Ze worden gesteund door de Expertgroep Klokkenluiders, die na onderzoek tot een vernietigende conclusie komt. Toenmalig voorzitter Gerrit de Wit: ,,We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten verantwoordelijkheid te nemen."
Reclassering Nederland zelf wil de klokkenluiders niet geloven. De aantijgingen zijn niet te bewijzen, concludeert directeur Van Gennip in 2013. Na lange juridische procedures belandden de drie wegens 'verstoorde arbeidsverhoudingen' op straat.
U krijgt geen bonnetje nee, het is handje contantje, zeg maar
Undercover
Om alsnog de wanpraktijken bij Reclassering Den Haag aan te tonen, schakelen de ontslagen medewerkers de hulp in van undercoverkopers. De eerste koper die er in juni 2015 binnenstapt, is 'Dude'. De werkplaats is voor hem bekend terrein: Dude heeft er zelf een jaar eerder een taakstraf uitgevoerd. Toen maakte hij - tegen de regels in - een steigerhouten plantenbak voor zijn oma. Daarvoor zou hij nog 25 euro aan materiaalkosten betalen aan zijn werkmeester, wat er nooit van is gekomen.
Het is de perfecte gelegenheid om er terug te keren, maar nu met verborgen camera. Als Dude de 25 euro contant heeft afgerekend, wil hij een volgende plantenbak bestellen. De werkmeester antwoordt: ,,Dat kan, maar niet meer voor die prijs."
Cash
De maanden daarna introduceert Dude meer kopers. Iemand bestelt een steigerhouten bank, een vrouw met de schuilnaam Tamira bestelt een tafel. Allemaal rekenen ze cash af. Ook komen de klokkenluiders erachter dat Den Haag niet de enige locatie is waar contant wordt gehandeld. Tamira wordt doorverwezen naar Reclassering Rotterdam. Ook als ze daar vraagt om een bonnetje, zegt de werkmeester in een opgenomen telefonisch gesprek: ,,U krijgt geen bonnetje nee, het is handje contantje, zeg maar."
In totaal zeggen de 'lokkopers' vijf steigerhouten meubelen te hebben. Opvallend is dat de contante bedragen volgens hen veel lager zijn dan de officiële prijzen in de kringloopwinkel waar Reclassering Den Haag normaal gesproken aan levert. Een werkmeester geeft dat lachend toe op één van de video's: ,,Ja, deze prijzen gaan nergens over, haha!"
Mensen die onze verhalen konden bevestigen, zijn bewust niet gesproken. Het was een doofpotonderzoek
Doofpot
De beelden tonen dat er nog steeds wordt gesjoemeld, stellen de klokkenluiders. In 2013 werden hun aantijgingen nog opzij geschoven na een onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het recherchebureau concludeerde dat er geen bewijzen waren. Volgens een van de klokkenluiders, Anthony Jacobi, is de zaak destijds niet goed onderzocht. ,,Mensen die onze verhalen konden bevestigen, zijn bewust niet gesproken. Het was een doofpotonderzoek."
Na het zien van een deel van de verborgen camerabeelden zegt Van Gennip een extern onderzoek te hebben ingesteld naar de financiële administratie. Dat onderzoek is nog niet afgerond, zegt hij. ,,Maar de eerste bevindingen onderschrijven de onderhandse handel vooralsnog niet." Van Gennip zegt zijn personeel wel weer te waarschuwen dat contante betalingen niet mogen. Directeur Martijn van de Beek van Hoffmann Bedrijfsrecherche zegt omwille van vertrouwelijkheid niet op de inhoud van het onderzoek te kunnen ingaan. ,,Maar aan doofpotonderzoeken werken wij absoluut niet mee.''
'Geen bewijs na onderzoek'
Nadat de drie klokkenluiders van Reclassering Den Haag in het ongelijk zijn gesteld en zijn ontslagen, doen ze in 2013 een integriteitsmelding bij Veiligheid en Justitie. Daar wordt weinig mee gedaan, blijkt uit justitiële stukken. Er wordt alleen advies ingewonnen bij Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland. Die schrijft aan toenmalig secretaris-generaal Pieter Cloo dat de melding 'uitermate serieus is genomen en grondig is onderzocht', maar dat bewijs ontbreekt. Cloo neemt die conclusie over. De klokkenluiders zelf zeggen nooit te zijn gehoord.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Raadsleden: ‘Probleemgevallen’ beter verspreiden over stad
-
Onderzoek naar steekpartij in de Mariottestraat
In de Mariottestraat in Den Haag is gisteravond een steekincident geweest. Of daar iemand bij gewond is geraakt, is niet bekend. De politie heeft onderzoek gedaan. -
PREMIUM
Column Een film downloaden in één seconde, lekker belangrijk
Gefeliciteerd, we krijgen 5G in Den Haag. We zijn de eerste in Nederland. Hoezee! 5G! Maar wat kun je d’r mee? -
PREMIUM
Eeuwig Den Haag Ode aan vergeten Haagse entertainer, die in de jaren 60 een ster was
Wie was Huub Martron? Onder ouderen zal de naam zacht een belletje doen rinkelen. Een man met een grote bril achter een piano. Maar de Haagse entertainer was in de jaren 60 een ster op radio en tv. Straal vergeten. In een radioserie komt hij weer tot leven. -
Diplomaat blijft wanbetaler parkeerboetes, Libië met stip op 1
De Libische ambassade blijkt een notoire wanbetaler van parkeerboetes. Medewerkers hiervan hebben er maar liefst 182 openstaan in Den Haag. De tien grootste wanbetalers hebben voor bijna een halve ton aan naheffingen open.
-
Directeur Nederlands Dans Theater gaat weg na dit seizoen
Janine Dijkmeijer neemt na afloop van dit seizoen afscheid als zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT). Dijkmeijer heeft er dan vijf jaar opzitten. Ze mag terugkijken op een mooie periode, waarin de zalen steeds beter gevuld raakten. -
Gezocht: camerajournalist voor AD Haagsche Courant
Voor de videoproducties van AD Haagsche Courant zijn wij per direct op zoek naar een flexibele camerajournalist (camjo). Het gaat structureel om 1 a 2 opdrachten per week. -
Update 250 Ajax-supporters mogen zondag in Haagse binnenstad demonstreren
Ajax-supporters gaan zondag in de Haagse binnenstad demonstreren, omdat zij nog altijd niet welkom zijn bij de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax. Burgemeester Krikke laat de demonstratie toe.
In samenwerking met indebuurt Den Haag