Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

'Haring moet zwemmen'

VlaggetjesdagZo'n 170.000 bezoekers trotseerden zaterdag het allesbehalve zomerse weer. Al was het in Scheveningen vooral druk bij evenementen binnen. Zoals een proeverij van haring gecombineerd met korenwijn.

Volledig scherm
© Frank Jansen

Het is net weer even droog als om de hoek bij de visafslag de muzikanten van een bandje het erop wagen en hun instrumenten inpluggen. Met de ouderwetse Nederrock-stamper 'Kom van dat dak af' proberen ze de stemming erin te krijgen. En warempel, het lukt. Drie plukjes mensen worden vier en vijf plukjes mensen, die zich er niks van aantrekken dat het al snel opnieuw begint te regenen. En die het ook al niks kan schelen dat de muziek op gezette tijden door het geloei van scheepstoeters wordt overstemd. Een beetje Hagenaar laat zich het recht op een fijne Vlaggetjesdag niet ontnemen.

De eerste bezoeker die trouwens, aan een houten tafel gezeten, op de maat begint mee te klappen, is 'niet van hier', maar komt uit Meppel en stelt zich voor als mevrouw Rövekamp. ,,Ik sta op een camping in Wassenaar'', zegt ze zwaaiend naar haar man, die verderop in de rij staat voor een portie kibbeling. Voor een beetje regen is ze niet bang. ,,Daar kun je je op kleden'', reageert ze in haar waterafstotende fietskleding.

Overdekt vermaak
Toch zijn ferme types als mevrouw Rövekamp hier aan de haven nog niet in de meerderheid. Veel bezoekers vluchten naar overdekt vermaak. In de afslag zelf wiegen bezoekers zij aan zij mee met het uit Monster afkomstige Heijdse Vismaatjeskoor, dat vanaf het podium de stemming erin houdt met De klok van Arnemuiden, Daar was laatst een meisje loos en andere klassiekers in het repertoire van onverwoestbare zeemansliederen.

In samenwerking met indebuurt Delft