Volledig scherm
© anp

Help de daklozen beter

OpinieHet aantal daklozen in Den Haag lijkt explosief te groeien, de nachtopvang puilt uit. Het college moet voorkomen dat mensen op straat belanden, vinden de PvdA, HSP, SP en GroenLinks. ,,Vorig jaar hield het college drie miljoen euro over. Er is dus voldoende geld.''

Het wordt hoog tijd dat het stadsbestuur het dak- en thuislozenbeleid stevig onder de loep neemt. Een onvoorwaardelijke nachtopvang en een sluitend pakket maatregelen om te voorkomen dat mensen op straat belanden is keihard nodig. Dat vergt een gezamenlijke inspanning van partijen die zich sterk maken voor daklozen.

Landelijk, maar ook in Den Haag is er sprake van een explosieve groei van het aantal daklozen. Sliepen er eerder 85 mensen in de nachtopvang, nu zijn dat er 150 per nacht, zo schreef deze krant deze week. Het lijkt samenleving, zorg- en hulpverlening, maatschappelijk middenveld en gemeente steeds minder goed te lukken om dak- en thuisloosheid te voorkomen. De Kess­lerstichting, een van de partijen die de nachtopvang regelen, kan de groeiende toestroom van mensen niet meer bolwerken.

Door de crisis hebben steeds meer mensen financiële problemen en schulden. Steeds vaker komen mensen na een scheiding bij gebrek aan vervangende woonruimte op straat te staan. Daarnaast zien we een groei van het aantal mensen met een psychische stoornis voor wie het zorgaanbod niet sluitend is. Niet iedereen die die hulp nodig heeft, wordt bereikt en begeleid en mensen mijden zorg, omdat drempels voor opvang en begeleiding hoog zijn.

Plek
We moeten voorkomen dat mensen door de gaten van het sociale vangnet glippen. Er moeten in ieder geval genoeg plekken zijn in de nachtopvang en begeleiding om vanuit vertrouwen te werken aan een betere toekomst. Vertrouwen dat zo bitter hard nodig is voor mensen die soms het vertrouwen in alles en iedereen zijn kwijtgeraakt. Dat vertrouwen ontstaat soms op straat: via hulpverleners die op zoek gaan naar en in gesprek gaan met mensen die de stap naar hulp en opvang te groot vinden.

Organisaties die de nachtopvang regelen, moeten voldoende bedden, middelen en mensen hebben om laagdrempelige nachtopvang te bieden én deze mensen begeleiding te bieden om de volgende stap in hun leven te zetten. Er zijn op dit moment dermate veel regimes en financieringsstromen, dat het er op lijkt dat de touwtjes van het vangnet elke keer opnieuw aan elkaar geknoopt moeten worden. Daarnaast verblijven mensen die er klaar voor zijn nog tijden in de maatschappelijke opvang omdat er een tekort is aan betaalbare huurwoningen, of omdat er te weinig plekken zijn in begeleidingstrajecten.

Er zijn in Den Haag veel bewoners en organisaties die zich vol overgave bekommeren om het lot van dakloze Hagenaars. De gemeente heeft de rol en taak om de samenwerking tussen deze organisaties te verbeteren en te investeren in fatsoenlijke, laagdrempelige opvang en begeleiding. Vorig jaar hield het stadsbestuur drie miljoen euro over op maatschappelijke opvang. Er is dus voldoende budget om mensen de voorzieningen te bieden die nodig zijn. In een welvarende stad als Den Haag zou niemand genoodzaakt moeten zijn om te slapen in de duinen of in de Scheveningse Bosjes.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag