Volledig scherm
Ter illustratie. © Shutterstock

Hogeschool zet fraudeur buitenspel

Hogescholen binden de strijd aan met frauderende studenten. Die krijgen bij toetsen voortaan een unieke digitale set vragen voorgeschoteld.

Quote

We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer

Bert Velt

De Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ontwikkelen een landelijke database, die inmiddels al duizenden toetsvragen bevat. De vijf onderwijsinstellingen tellen gezamenlijk 170.000 studenten. Er zijn nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.

De deelnemende hogescholen doen geen moeite meer om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal door leerlingen. Sterker: de opgaven zijn beschikbaar om mee te oefenen. De veelheid aan beschikbare vragen moet fraudeurs juist de wind uit de zeilen halen.

,,We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer. Er zijn zoveel vragen dat je ze niet allemaal uit het hoofd kan leren'', zegt directeur Bert Velt, binnen Saxion verantwoordelijk voor de toetsing.

Hogeschool
Bovendien: lukt het een student om alle duizenden vragen wél te kennen, dan heeft hij of zij precies de kennis die de hogeschool wenst.

Volgens Velt krijgt iedere student een uniek eigen toets voorgeschoteld. Een computer haalt willekeurig de selectie uit het aanbod. ,,Geen één vraag is hetzelfde als een andere in het lokaal.''

De grote landelijke database wordt opgebouwd voor verschillende vakgebieden, waarbij bedrijfskunde een van de eerste is.

Toetsfraude is een belangrijk thema op hogescholen, sinds een aantal grote fraudeschandalen. Volgens Saxion in Deventer gaat het jaarlijks wel een keer mis met een toets. Deze school hoopt zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem. In Den Haag en Rotterdam wordt al met dit systeem gewerkt.

  1. Celstraf geëist tegen man die gemeentemedewerkster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Celstraf geëist tegen man die gemeenteme­de­werk­ster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Justitie eist 4 maanden cel en 160 uur taakstraf tegen de 26-jarige Clarence W. uit Voorburg. Hij zou op 14 december 2017 met een mes een motoragent hebben bedreigd. Anderhalve maand later mishandelde de verdachte een medewerkster van de gemeente Leidschendam door haar met een paraplu in het gemeentehuis tot bloedens toe te slaan. ,,Verdachte heeft een veel te kort lontje”, sprak de aanklager.
  2. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag