Volledig scherm
Moerwijk. © anp

Meest ongezonde wijken van het land in Den Haag

Drie Haagse buurten staan in de top vijf van wijken die de allerhoogste zorgkosten van Nederland maken. Het gaat om Moerwijk, Transvaal en Laakkwartier.

In het Laakkwartier en in Moerwijk liggen de zorgkosten bijna een kwart hoger - 23 procent - dan gemiddeld in Nederland. In Transvaal/Rustenburg worden 20 procent meer kosten gemaakt dan gemiddeld.

Slechts twee Nederlandse buurten, één in Lelystad en één in Utrecht, komen nóg hoger uit. De wijken Bolder, Botter en omgeving in Lelystad gaan aan kop met 26 procent hogere zorgkosten dan het gemiddelde. Plaats 3 tot en met 5 zijn voor Den Haag.

Ranglijst
De ranglijst is gemaakt door Buurtfacts, onderdeel van RTL Nieuws, dat zich baseerde op cijfers van Vektis, dat gegevens van alle zorgverzekeraars verzamelt en die jaarlijks naar buiten brengt. Buurtfacts vergeleek zo'n achthonderd Nederlandse wijken (op basis van de eerste drie getallen van de postcode) met elkaar.

De gemiddelde Nederlander maakt per jaar 2186 euro aan zorgkosten. Ter vergelijking: voor inwoners van Laakkwartier en Moerwijk komt het bedrag dat ze gemiddeld verbruiken aan zorg uit op ruim 2688 euro. Dat ligt dus fors hoger.

Verbijsterd
Martijn Balster, fractievoorzitter van de PvdA in Den Haag, toonde zich gisteren op Twitter verbijsterd over de topscores in de hofstad. 'Schokkend: Laakkwartier, Moerwijk, Transvaal/Rustenburg in top 5 wijken hoogste zorgkosten NL. Debat aangevraagd.'

De cijfers zijn gebaseerd op gedeclareerde zorgkosten voor bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis uit 2014, die nu in kaart zijn gebracht. Ze lijken aan te tonen dat de bewoners in een groot deel van Den Haag met meer gezondheidsproblemen kampen dan de gemiddelde Nederlander.

De cijfers zijn gecorrigeerd naar leeftijd en geslacht, zodat een wijk met veel oudere inwoners niet automatisch het hoogst scoort. Delen van Friesland zijn op basis van de cijfers het gezondst.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag