Volledig scherm
De eerste poortjes op Den Haag Centraal worden geïnstalleerd. © AD

NS-poortjes Den Haag sluiten nog dit jaar

De perrons van Den Haag Centraal Station worden al eind dit jaar afgesloten van de buitenwereld. Alleen wie in het bezit is van een geldig vervoersbewijs komt dan in de buurt van de trein.

Quote

Ook als er twee intercity­'s tegelijk aankomen leidt tot nooit echt tot opstopping.

NS
Quote

Er is veel meer ruimte nodig op het station om deze verande­ring aan te kunnen.

Arnold van der Heijden, voorzitter Rover Den Haag

Daarmee worden de perrons twee jaar eerder afgesloten dan gepland. In eerste instantie wilde de NS de perrons opschuiven om meer ruimte te maken voor reizigers die op het station overstappen. Omdat passagiers inmiddels kunnen overstappen zonder het risico te lopen een extra tarief te betalen, kan die verbouwing worden afgewacht. Overstappen kan nu dus ook wanneer deze reizigers hiervoor door de poortjes moeten, argumenteert een NS-woordvoerder. ,,Wanneer een reiziger nu binnen 35 minuten opnieuw incheckt, kan hij hiervoor niet extra worden afgerekend.'

De NS verwacht niet dat de smalle perrons tot opstoppingen bij de poortjes leiden. ,,Er is onderzoek gedaan en hierbij is ook gekeken naar de situatie op andere stations. Ook als er twee intercity's tegelijk aankomen leidt tot nooit echt tot opstopping.''  

Reizigersorganisatie Rover heeft echter twijfels bij deze bewering. ,,In de huidige situatie lijkt het me niet ideaal om toegangspoorten te plaatsen. Er is veel meer ruimte nodig op het station om deze verandering aan te kunnen', zegt Arnold van der Heijden, voorzitter van Rover Den Haag.

Den Haag was een uitzondering op andere grote stations elders in het land, die uiterlijk dit jaar met poortjes worden afgesloten. Hierdoor moet het aantal zwartrijders afnemen.

Gefaseerde afsluiting

De eerste poortjes worden op het moment al op het station geplaatst. Het zijn er nog maar vier, maar uiteindelijk zullen er 62 nieuwe poortjes in de stationshal komen te staan. Met de bestaande poortjes aan de zijkant van het station zullen in totaal 81 poortjes het gehele station afsluiten voor zwartrijders.  

In augustus dit jaar moeten alle poortjes er staan. Ze gaan dan nog niet direct allemaal dicht, legt de NS uit. ,,We zullen beginnen met het sluiten van de helft van de poortjes, daarna wordt 75% gesloten. Vervolgens gaan alle poorten drie dagen dicht en is er personeel aanwezig om reizigers op weg te helpen. In deze periode kunnen we zien of er problemen zijn. Eind 2017 gaan alle poorten dicht."  

Als de perrons definitief zijn afgesloten, is het wellicht toch nog noodzakelijk om het station te verbouwen. Prorail doet hier momenteel nog onderzoek naar.      

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag