Volledig scherm
Tijdens een protest in Ede vorige maand. © Tamara Reijers

Pegida gaat elke maand betogen

Den Haag wordt de permanente uitvalsbasis van anti-islambeweging Pegida. Vanaf september wordt er maandelijks betoogd op het Spuiplein.

Quote

We willen op het Spuiplein, maar moeten nog met de gemeente en de politie bespreken of dat mogelijk is

Edwin Wagensveld

De Nederlandse Pegida-voorman Edwin Wagensveld laat weten op zondag 11 september in Den Haag te willen demonstreren. Een dag die niet zomaar is gekozen. ,,De symbolische waarde is heel hoog, zeker momenteel steeds meer aanslagen achter elkaar volgen en de dreiging vanwege islamterreur enorm hoog is.''

De betoging moet de opmaat zijn tot een 'permanente vestiging' van Pegida in Den Haag. ,,In het begin willen we maandelijks gaan demonstreren, maar bij eventuele actualiteit zullen we extra betogingen aanvragen. Ook bij veel animo wordt er vaker gedemonstreerd.'' Den Haag is niet 'zomaar' gekozen, stelt Wagensveld. ,,Hier zit niet alleen de politiek, maar is ook een stad waar enorme problemen zijn met islamisten.''

Spuiplein
Het is nog niet helemaal zeker waar de demonstraties van Pegida gaan plaatsvinden. ,,We willen op het Spuiplein, maar moeten nog met de gemeente en de politie bespreken of dat mogelijk is.''

Hoeveel mensen verwacht Wagensveld die zondag? ,,Waarschijnlijk enkele honderden. Maar als er bijvoorbeeld net een aanslag is gepleegd, kan het snel veranderen, zo leert de ervaring in Dresden.'' Daar groeiden de wekelijkse betogingen uit tot bijeenkomsten met tienduizenden deelnemers. Wagensveld verwacht eind augustus meer details over de locatie en de verwachtte opkomst te kunnen geven.

Clash politie
In het verleden lokten demonstraties van Pegida vele tegenbetogingen uit. Dat leidde in april in Den Haag nog tot een hevige clash tussen politie en tegendemonstranten, waarbij 54 betogers werden opgepakt.

Een betoging bij het Hofbad in Ypenburg, pal naast de locatie waar in de toekomst vluchtelingen worden gehuisvest, verliep in maart een stuk rustiger. Daar kwamen circa 200 betogers op af.

Bij de gemeente Den Haag zijn volgens een woordvoerster nog geen meldingen gedaan voor een betoging of tegendemonstratie op 11 september. De gemeente blijft op het standpunt dat betogingen door de Schilderswijk niet zijn toegestaan. Het verbod werd twee jaar geleden ingesteld, nadat enkele betogingen in de wijk uit de hand waren gelopen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag