Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd bij de eerste demonstratie in Den Haag gearresteerd omdat hij een afbeelding van een hakenkruis droeg.
Volledig scherm
Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd bij de eerste demonstratie in Den Haag gearresteerd omdat hij een afbeelding van een hakenkruis droeg. © anp

Pegida-protest niet meer in de Haagse binnenstad

Anti-islambeweging Pegida protesteert zondag niet in de Haagse binnenstad. De route van de demonstratie gaat deze keer van de Koekamp via de Bezuidenhoutseweg (bij het ministerie van Buitenlandse Zaken) weer terug naar de Koekamp.

De route van de tweede editie van het maandelijkse Pegida-protest in Den Haag is dus aangepast. De eerste keer, begin september, liepen de aanhangers van de anti-islambeweging nog door de winkelstraten. In de Haagse politiek klonk daarna kritiek: dit niet meer in de binnenstad. De politie was massaal aanwezig bij het protest, twintig demonstranten werden gearresteerd.     

Route
De route is 'in overleg' met Pegida vastgesteld, meldt de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen. ,,Daar zijn ze mee akkoord.'' De anti-islambeweging stapt morgen nog wel naar de rechter om het verbod op het tonen van een hakenkruis aan te vechten. Net zoals de vorige keer verbiedt Van Aartsen dat symbool tijdens het protest. Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd vorige maand gearresteerd omdat hij zijn t-shirt met hakenkruis weigerde uit te trekken. 

Tegendemonstratie
Ook ditmaal is er een tegendemonstratie aangemeld. Die is aan de andere kant van de Utrechtsebaan.

Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag