Volledig scherm
Zelf aan de slag om de wereld te verbeteren op de nieuwe vaste presentatie One Planet in het Museon. © Glenn van Haasen

Spelend op zoek naar een betere wereld in het Museon


'One Planet' heet de nieuwe permanente tentoonstelling in het Museon in Den Haag. Kinderen leren er op een speelse manier na te denken over actuele mondiale vraagstukken.

Quote

'Leren door te doen' is het credo van de nieuwe permanente expositie op de bovenver­die­ping van het onderwijs­mu­se­um

Het zijn nogal wat gewetensvragen die je als kind krijgt voorgeschoteld op de tentoonstelling One Planet. Neem vraag drie op de strippenkaart van de tentoonstelling: 'Is het een goed idee om patat of cola duurder te maken dan groenten of fruit?' Tja, wat moet je daar op antwoorden: je eigen ik centraal stellen of nadenken over verantwoorde voeding?

One Planet stelt zeventien van dergelijke vragen die volgens Museon-directeur Marie Christine van der Sman kinderen een 'handelingsperspectief meegeven'. De vragen zijn te herleiden naar de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, die de Verenigde Naties vorig jaar hebben opgesteld voor de periode tot het jaar 2030. In augustus zetten 193 landen hun handtekening onder het lijstje, dat begint met de doelstelling 'geen armoede' en eindigt met 'samenwerkingsverbanden voor duurzame ontwikkeling'. Daartussen zitten onderwerpen als goede gezondheid, hoogwaardig onderwijs, gendergelijkheid en schoon water.

Theoretische kost, maar het Museon vertaalt dat naar een speelse en spannende tentoonstelling. 'Leren door te doen' is het credo van de nieuwe permanente expositie op de bovenverdieping van het onderwijsmuseum. Marie Christine van der Sman: ,,Vier jaar geleden waren we al door de gemeente Den Haag gevraagd om meer te doen met aardrijkskunde, gekoppeld aan de actualiteit. We beschikken over een 110 jaar oude collectie en zijn als museum altijd al bezig geweest met mondiale kwesties. In het nieuwe plan zijn we gaan kijken voor welke uitdagingen de mensheid wereldwijd staat en kwamen uit op de vier thema's water, energie, voedsel en culturele identiteit. Totdat de VN vorig jaar met zijn doelen kwam. Bij elk doel konden we een vinkje zetten en dat bracht ons ertoe de nieuwe presentatie hier op te laten aansluiten.''

Ban-Ki Moon

Volledig scherm
Marie Christine van der Sman, directeur van het Museon. © Nico Heemelaar
Quote

Ook de bestaande leszalen om de tentoon­stel­ling heen, zoals de André Kuipers­zaal over satellie­ten, sluiten goed aan

Marie Christine van der Sman

Voor de opening van de tentoonstelling eind vorige maand sprak secretaris-generaal van de VN Ban-Ki Moon de bezoekers toe in een videoboodschap. De toekomst naar een betere wereld begint volgens hem bij de jeugd. Kinderen van acht tot veertien jaar kunnen met hun strippenkaart en zeventien vragen zelf uittesten hoe groot hun betrokkenheid is bij de wereld.

Dat gaat op een speelse manier, zoals een tafelvoetbalspel waarmee je alleen maar doelpunten kunt scoren met nobele doelen. Een spannend hengelspel leert de jonge bezoeker dat vissen op haring wel oké is, maar op tonijn niet. Naast dit spel staat een paneel dat over duurzame visserij in Scheveningen gaat, afgezet tegen Madagaskar. Zo leggen alle presentaties de relatie tussen Nederland en een ver land. Foto's van Peter Menzel laten bijvoorbeeld zien wat een gemiddeld Nederlands gezin uit Zutphen per week wegeet in vergelijking met een familie in Kouakourou in het West-Afrikaanse Mali. Tussen de interactieve installaties staan ook historische voorwerpen uit de museumcollectie, variërend van oude huishoudelijke apparaten, historische schoolattributen, kledingstukken uit heel de wereld en bijzondere opgezette dieren zoals een poolvos. ,,Die zijn voor ouders en grootouders heel herkenbaar'', zegt Van der Sman. ,,We hopen dat die ze aanmoedigen tot het vertellen van verhalen.''

De verbouwing van het Museon heeft twee miljoen euro gekost. Daarvoor is ruim 1.200 meter aan nieuwe tentoonstellingsruimte ingericht. Van der Sman: ,,Dat gaf ons ook de gelegenheid het gebouw weer meer te gebruiken zoals het ooit is bedoeld. Het huidige Museon ging in 1986 open, maar door de veranderingen binnen maakte het uiteindelijk een wat rommelige indruk. De nieuwe inrichting doet weer recht aan het ontwerp van destijds van architect Wim Quist. Ook de bestaande leszalen om de tentoonstelling heen, zoals de André Kuiperszaal over satellieten, sluiten goed aan.''

De vraag over de prijs van patat en cola zal misschien nog tot enige twijfel leiden, maar op een 'vind je hulp aan andere landen belangrijk' is het eenvoudiger om met een volmondig ja te antwoorden. Resteert de eindscore, die vertelt of je als jongere wel of niet begaan bent met de wereld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag