Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Spuimolen

Column'Jij bent in het echt veel groter dan op tv', krijg ik vaak te horen. 'Dan moet je een grotere tv kopen', luidt steevast mijn antwoord. Mijn verschijning verbleekt echter bij het gedrocht dat nu te zien is langs de snelweg bij Leidschendam-Voorburg: een windmolen. Torenhoog en mijlenbreed.

Een goede omgang met je buren is een voorwaarde voor een prettige woonomgeving. Daarom is het beter om als Hagenees de gemeente Leidschendam-Voorburg even te mijden. Ze zijn woest op ons en met reden: ineens doemt een knoert van een gedaante op aan de rand van de Leidschendamse Zeeheldenwijk.

Ik schrok mijzelf ook een rolberoerte toen ik een week geleden langs deze windmolen reed. Ik geloofde mijn ogen niet, maar het was donker en ik heb slechte ogen. Bij daglicht, een week later, bleek het geen futuristische fata morgana: er staat écht een huizenhoge turbine in het landschap. Eén windmolen.

Hoeveel energie die genereert weet ik niet, maar in ieder geval veroorzaak 'ie een hoop slechte energie: bij buurgemeente Leidschendam-Voorburg is de vlam in de pan geslagen. Ondanks verzet tot aan de Raad van State is een foeilelijke windwapper geplaatst. Een stukje niemandsland dat Den Haag nog braak had liggen is opgeofferd ten faveure van de Haagse stroomvoorziening.

De buren braken van ellende. Terecht. Ik dacht dat die krengen ergens in de Flevopolder stonden, maar ze rukken op, gelijk de Triffids in het beroemde science-fictionboek van John Wyndham of de strompelende zombies uit tv-serie The Walking Dead: ze staan nu op je stoep.

De windturbine leidt tot hevig verzet en zorgt vooral voor turbulentie op een plek waar je het niet wilt: bij de buren. Ik vind dat wij die windmolen, met welgemeende excuses, weg moeten halen en neer moeten zetten op een plek waar de laatste tijd veel wind is. Wat heet, waar stormen woeden: de bouwput van het Spuiforum. Nu het Cultuurpaleis pas op z'n vroegst in 2020 klaar is, kan er de komende drie jaar een windmolen worden gestald.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag