Volledig scherm
Foto van de Stationsbuurt ter illustratie. © Archieffoto

Stationsbuurt nieuw op lijst van armste wijken

Stationsbuurt/Huygenspark behoort sinds kort tot de twintig armste postcodegebieden van ons land. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar armoede van het Sociaal Cultureel Planbureau. In 2014 leefde bijna een op de vier inwoners (23,8 procent) in het gebied bij station Hollands Spoor in armoede.

Volledig scherm
Het Huygenspark in de Stationsbuurt. © Archieffoto

Van de twintig armste postcodegebieden liggen er er zeven in Den Haag. Schilderswijk-Noord en Schilderswijk-Zuid spannen de kroon in zowel aantallen als percentages met respectievelijk 3.310 inwoners onder de armoedegrens (27,8 procent) en 3.880 inwoners onder de armoedegrens (27,2 procent).

Daarna volgen Moerwijk-Zuid (26,3 procent), Binckhorst/Noordpolderbuurt (24,7 procent), Trans-vaal-Zuid (24,3 procent) en Transvaal-Noord, waar nog altijd bijna een op de vier inwoners arm is (24 procent).

Recessie
In de recessiejaren zijn volgens het planbureau de toch al arme gemeenten het hardst geraakt. Bij uitstek geldt dat voor de drie grootste steden van Nederland.

Zo telt Amsterdam inmiddels bijna 104.000 armen (14,4 procent), Rotterdam bijna 79.000 armen (14,1 procent) en Den Haag bijna 62.000 (13,4 procent). Voor de hofstad betekent dat een toename van bijna 20.000 mensen sinds 2007.

De verschillen met andere Haaglandse gemeenten zijn groot. Met een armoedepercentage van 9,2 procent volgt Delft bijvoorbeeld op ruime afstand. Toch scoort die gemeente nog altijd fors boven het gemiddelde in Nederland (7,7 procent armen). Ook Rijswijk komt daar bovenuit, zij het nipt.

Hoewel Amsterdam in ons land het hoogste percentage aan arme inwoners telt, scoort de hoofdstad juist laag als het gaat om de twintig armste postcodegebieden van Nederland. Op die lijst komt alleen De Kolenkit voor en dan niet eens hoog.

Verspreid
Den Haag (zeven gebieden) en Rotterdam (acht gebieden, met Crooswijk met 30,8 procent als het allerarmste postcodegebied van Nederland) zijn veel vaker vertegenwoordigd. Dat betekent dat de armoede in Amsterdam door bijna heel de stad verspreid is. Rotterdam en Den Haag zijn meer gesegregeerde steden, concludeert het SCP.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag