Volledig scherm
Kunstenares Christian Wisse bij het nieuwe beeld van de herdershond. © Fred Leeflang

Stenen honden waken op kinderbegraafplaats

Kinderen die liggen begraven op begraafplaats Iepenhof worden al jaren bewaakt door een stenen hond.  Dankzij  Robert Lupker is het beeld gerestaureerd en komt er een tweede bij.

Quote

Mijn idee was dat een hond troost biedt en waakt over de kinderen. Daarbij is een herder een trouwe hond

Robert Lupker
Volledig scherm
Kunstenares Christian Wisse naast de herdershond. © Archieffoto

Het beeld van de hond, gemaakt door Christian Wisse, staat er al sinds 2001 en dat is te zien. De herdershond is verweerd en beschadigd. Er is een stukje van zijn snuit afgebrokkeld en niemand die daar iets aan deed totdat Robert Lupker voorbijkwam. Via crowdfunding heeft hij geld opgehaald voor de restauratie van het beeld en de kunstenares heeft er een tweede beeld bij gemaakt. Beide worden vandaag op de begraafplaats onthuld.

Troost
Op begraafplaats Iepenhof liggen zo'n vijftig kinderen in een cirkel begraven. In het midden daarvan, zichtbaar vanaf elk punt, staat het standbeeld van een herdershond die rustig op een sokkel ligt. ,,Mijn dochter is hier begraven en die hond biedt mij troost. Nu is mijn dochter nooit alleen", zegt Lupker wiens dochter bij haar geboorte overleed.

Niemand verzorgde het beeld mede omdat het niet was opgenomen in de kunstcollectie van de gemeente. Lupker is daarom vorig jaar de inzamelingsactie 'Een hond voor jou' begonnen. Hij had zeven maanden de tijd om genoeg geld in te zamelen en dat is gelukt.

Kunstenares Christian Wisse is vervolgens een tijd bezig geweest met het restaureren van het beeld. ,,Ik kon niet zomaar nieuwe klei over oud bakken. Er moest een hele nieuwe mal komen", legt Wisse uit. ,,Ik had al gehoord dat het beeld een beetje versleten was, maar toen ik de foto's van Lupker zag, dacht ik het is mooi geweest. Het beeld heeft zijn beste tijd wel gehad."

Troosthond
Maar daar was Lupker het niet mee eens. Want het beeld bleek troost te bieden aan vele ouders. Dat bleek ook uit reacties bij de inzameling. De kunstenares had al die reacties niet verwacht. Het beeld werd oorspronkelijk gemaakt voor een expositie van stichting Memento gedenkbeelden. Toen was de kinderbegraafplaats nog een leeg veldje. Uiteindelijk is haar beeld blijven staan. ,,Mijn idee was dat een hond troost biedt en waakt over de kinderen. Daarbij is een herder een trouwe hond. Dat het ook echt zo overkwam bij de ouders wist ik tot voor kort niet."

Naast de restauratie van de eerste herdershond heeft Wisse de opdracht gekregen een tweede beeld te maken. ,,De begraafplaats is vol. Er is nu een tweede veldje waar binnenkort kinderen komen te liggen. Lupker wilt daar ook een hond. Het zou verschrikkelijk zijn voor de ouders van het eerste kindje dat daar komt te liggen dat het alleen ligt. Dat doe je niemand aan." Tijdens de onthulling worden de beelden vandaag aan de gemeente overgedragen. zodat ze in de toekomst wel worden onderhouden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft