Volledig scherm
Nadia Remmerswaal bij de testwoning in Delft. Ze ontwikkelde een mal voor deze betonnen constructie. © Fred Leeflang

Vinding maakt woning aardbevingbestendig

Op een braakliggend stuk grond in Delft wordt een betonskelet voor een woning getest die krottenwijken in Indonesië veiliger moet maken. ,,Dit systeem is aardbevingproof.''

Quote

Het viel me op dat ze beton gebruiken, maar op een onveilige manier

Nadia Remmerswaal

De omstandigheden zijn iets anders dan in Indonesië. Geen tropische temperaturen, geen hoge luchtvochtigheid en geen dichtbebouwde stad, maar een leeg TU-terrein in koud en regenachtig Delft. Maar voor de test van haar woonconcept CAST Formwork Systems maakt het niet veel uit, zegt Nadia Remmerswaal. ,,We gaan in januari in Indonesië bekijken hoe de mal van de woning op de hoge temperatuur reageert en of lokale ondernemers met het systeem overweg kunnen."

Remmerswaal heeft een systeem bedacht waarmee veilige en duurzame woningen in krottenwijken gebouwd kunnen worden. Ze ontwikkelde een herbruikbare houten bekisting, de technische term voor een mal, waarmee je een betonnen skelet voor een woning kan storten. Die bekisting wil ze als bouwpakket leveren zodat ook lokale bouwers ermee aan de slag kunnen.

Beton
Het idee ontstond zo'n twee jaar geleden. Tijdens haar studie Architectural Engineering aan de TU Delft kreeg ze de kans om mee te gaan naar Indonesië. ,,Daar keek ik eerst naar de constructies die er al stonden. Het viel me op dat ze beton gebruiken, maar op een onveilige manier", zegt Remmerswaal. ,,De staalconstructie kwam er bijvoorbeeld doorheen. Dat mag nooit gebeuren, want zodra dat gaat roesten, maakt het je hele huis instabiel. Maar als je het goed doet, is het zo sterk als natuursteen en is het aardbevingproof."

Quote

Als alles loopt volgens plan, staan de eerste huizen misschien al komende zomer in Indonesië

Nadia Remmerswaal

Ze kreeg de opdracht om iets te ontwerpen wat de veiligheid in de arme woonwijken vergroot, maar dat ook aansluit bij de sociale normen in Indonesië. Met de door haar ontwikkelde bekisting kan er een betaalbaar betonnen skelet voor een woning worden neergezet. Ook kan er bovenop worden gebouwd, zodat families bij elkaar kunnen wonen.

Architect
Nadia Remmerswaal is nu vijf keer terug geweest naar Indonesië. Ook werkt ze veel samen met een lokale architect.

Wanneer het concept op grote schaal gebouwd kan worden, hangt af van financiering. ,,Er zijn gelukkig veel fondsen waar ik aanspraak op kan maken", legt Remmerswaal uit. ,,Dus als alles loopt volgens plan, staan de eerste huizen misschien al komende zomer in Indonesië."

En daarna wellicht wereldwijd. ,,Dit kan overal in krottenwijken worden toegepast."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft