Volledig scherm
© Frank Jansen

Wildparkeren in Grote Marktstraat blijft optie

Het wildparkeer-verbod voor fietsers dat vanaf maandag ingaat in de binnenstad blijkt minder hard dan eerder was aangekondigd door de gemeente. Mensen die binnen een half uur klaar zijn met winkelen, kunnen ongestraft overal blijven parkeren.

Quote

Fout geparkeer­de fietsen krijgen een label. Mensen krijgen vanaf de genoteerde tijd dertig minuten de tijd om de overtre­ding ongedaan te maken

Woordvoerder Boudewijn Revis

Vanaf 3 oktober moeten fietsen in de Haagse binnenstad in een stalling, parkeervak of tegen een nietje worden geparkeerd. Zo niet dan worden ze door toezichthouders op een elektrisch wagentje geladen en afgevoerd. Zo klonk het althans in augustus vanuit het stadhuis.

Navraag van deze krant over de wijze van handhaven leert, nu het wildparkeer-verbod met rasse schreden nadert, dat de soep niet zo heet gegeten wordt. ,,Fout geparkeerde fietsen krijgen als onze handhavers ze spotten een label met daarop de datum, het tijdstip en de constatering dat er niet volgens de regels is geparkeerd. Mensen krijgen vanaf die genoteerde tijd dertig minuten de tijd om de overtreding ongedaan te maken'', legt de woordvoerder van wethouder Boudewijn Revis uit. De VVD-bestuurder is in dit dossier verantwoordelijk voor de handhaving. Dit betekent dat mensen die denken de drukte in winkels goed in te kunnen schatten, gewoon nog voor de deur van hun bestemming kunnen parkeren voor een snelle boodschap.

Op de vraag of dit geen garantie is voor gedonder antwoordt de zegsman 'uit te gaan van het goede in de mens'. Hij wijst erop dat in de periode van januari tot halverwege deze maand flink meer (+36 procent) gebruik is gemaakt van de acht gratis, bewaakte fietsenstallingen in het centrum - in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. ,,Het toont aan dat onze campagnes en de inspanningen van de fietscoaches zijn vruchten afwerpen.''

Desondanks staan er in het gebied waar over een paar dagen strengere parkeerregels gelden dagelijks honderden rijwielen niet in een stalling, speciaal vak of tegen een nietje.

Rijwielen die wél volgens de regels gestald staan in het drukke centrumgebied (zie graphic) krijgen óók te maken met een strikter beleid. ,,Die labelen we eveneens. Fietsen of scooters die ongebruikt langer dan zeven dagen staan zijn 'weesfietsen' en die verwijderen we.''

Tekst gaat onder het kaartje door.

Het rode gebied is verboden terrein voor niet in een stalling geplaatste fietsen. De groene stippen zijn de acht bewaakte fietsenstallingen.
Volledig scherm
Het rode gebied is verboden terrein voor niet in een stalling geplaatste fietsen. De groene stippen zijn de acht bewaakte fietsenstallingen. © Gemeente Den Haag
Quote

¿s Avonds en ¿s nachts handhaven we alleen bij excessen. Bijvoor­beeld als er zo geparkeerd is dat hulpdien­sten er niet goed langs kunnen

Woordvoerder Boudewijn Revis

Toezicht
Vanaf komende week zijn er tijdens de winkeltijden volgens de gemeente Den Haag continu fietstoezichthouders op de been die het wildparkeren in de gaten houden. ,,'s Avonds en 's nachts handhaven we alleen bij excessen. Bijvoorbeeld als er zo geparkeerd is dat hulpdiensten er niet goed langs kunnen.'' Volgens de woordvoerder van Revis worden maandagochtend eerst de weesfietsen in het afgesproken gebied verwijderd.

Wildgeparkeerde fietsen die langer dan een halfuur in de binnenstad staan worden - net als de correct gestalde weesfietsen die langer dan een week staan - na verwijdering naar een depot aan de Kranestraat in het centrum gebracht. Daar kunnen eigenaren hun eigendom dezelfde dag kostenloos ophalen. De volgende ochtend wordt de fiets naar het Fietsdepot Haaglanden op de Binckhorst gebracht. Voor 25 euro kan de tweewieler daar worden 'teruggekocht'. De evaluatie van het strenge anti-wildparkeerbeleid volgt in januari volgend jaar. In de Haagse raad is de nodige kritiek te horen. De een noemt het ongastvrij, de ander truttig. De Binnenstads Ondernemers Federatie was al eerder scepsisch.

Gisteravond probeerde GroenLinks de Haagse gemeentraad nog te overtuigen om het weghalen van rijwielen te beperken tot achtergelaten fietsen, fietswrakken en fietsen die bijvoorbeeld hulpdiensten in de weg staan. ,,Van de zogenoemde fout geparkeerde fietsen heeft niemand last'', vond raadslid Arjen Kapteijns. Hij kreeg weinig steun.

Op 6 oktober staat in ieder geval een 'fietsbeldisco-demonstratie' gepland tegen het nieuwe fietsparkeerbeleid in het Haagse koophart. Voor de deur van café Rootz aan de Grote Marktstraat hopen de critici dat tussen 21.00 en 22.00 uur zoveel mogelijk fietsers komen rondhangen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag