In juni/juli 1945 komt de Duits-joodse Ernestine van Witsen-Weinberg, overlevende van Bergen-Belsen, aan op het Centraal Station in Amsterdam.
Volledig scherm
PREMIUM
In juni/juli 1945 komt de Duits-joodse Ernestine van Witsen-Weinberg, overlevende van Bergen-Belsen, aan op het Centraal Station in Amsterdam. © Uitgeverij het Spectrum

'Je bent alles kwijt, je huis is geroofd en dan gaan ze ouwehoeren over kwitanties'

joden in WO2Bij het vernieuwen van haar zo geprezen boek U wordt door niemand verwacht werd historica Michal Citroen weer boos. Want het spook van de onmenselijke bureaucratie - die Joden na de oorlog een trap na gaf - waart nu nog rond.

 1. Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankrekening’
  16

  Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankreke­ning’

  In Nederland eindigt nog steeds een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Hoewel vrouwen die met mannen trouwen steeds vaker blijven werken, staan vooral zij er na een scheiding het slechtst voor. Een parttime baan blijkt niet voldoende om hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Het is meestal de vrouw die na de scheiding driehoog-achter in een flatje eindigt. „Stellen praten niet over geld en vrouwen eisen hun positie niet op.”
 2. Cidi onthutst: ‘Nationaal Comité moet aangifte tegen FvD doen voor misbruik logo’
  Play
  Video

  Cidi onthutst: ‘Nationaal Comité moet aangifte tegen FvD doen voor misbruik logo’

  In politiek Den Haag is verontwaardigd gereageerd op een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie verspreidt op sociale media. Op die poster staat: ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid‘ en de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Verder staan er als ondertekenaars op de poster onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil er weinig woorden aan vuilmaken. ,,Dit is echt zeer ongepast.”
 1. Dit was Nederland vandaag: zaterdag 8 mei
  Play

  Dit was Nederland vandaag: zaterdag 8 mei

 2. Tientallen gewonden bij ongeregeldheden in Jeruzalem
  Play

  Tientallen gewonden bij ongeregeld­he­den in Jeruzalem