Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Caecilia Wijgers met evacués die het vliegveld van Kaboel hebben weten te bereiken. © Privéfoto

Veel Afghanen gered dankzij ‘geheime’ Holland-poort: evacués herkenbaar aan oranje sjaals

exclusief interviewZe probeerden in chaotisch Kaboel zo veel mogelijk mensen te evacueren. Voor het eerst vertellen ambassadeur Caecilia Wijgers en militair commandant Tijs over acht dagen tussen doodsangst en vrijheid. ,,We wisten dat het nooit ging lukken om iedereen weg te krijgen.”

23 reacties

 • AP Hof

  2 weken geleden
  2 echte helden. Samen met die grote groep Nederlanders die er voor gezorgd hebben dat een groot gedeelte van de mensen in veiligheid zijn gebracht.
 • Julie Croes

  2 weken geleden
  Grappig om te zien wat voor reacties bepaalde mensen hier hebben. Degene die zulke misselijke reacties hebben, die zouden zich af moeten vragen: wat als jij daar was geboren als een Afghaan? Wat als jij in een oorlogsgebied was geboren? En jij had nu hulp nodig? Is makkelijk praten zo vanuit je warme huisje in je warme bed met je bord warm eten voor je neus. Zou jij ook willen dat mensen zo over jou denken. En de deur dicht houden? Schaam je diep!!!
 • michel van dam

  2 weken geleden
  Ik geloof dat de meeste die hier op reageren, complet de weg kwijt zijn!
 • Norbert Schooten

  2 weken geleden
  Van Velthuizen, maak je maar geen zorgen, over 100 jaar is het merendeel van de gehele bevolking al uitgeroeid door de gevolgen van het klimaat. En door de overbevolking van deze planeet.
 • van Velthuizen

  2 weken geleden
  @Chris Eskes: Dat klopt want in Nederland is het "lui lekkerland". En Maxima zei het destijds al: "De echte Nederlander bestaat niet", dus over honderd jaar ziet het hier zwart van de mensen. Maar ja, dat mag je weer niet zeggen want dan worden sommige mensen boos.
 1. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 2. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  27

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.