Vriend Paul Mertz: Dick Bruna was lieve, onzekere man

Een lieve, zorgzame en onzekere man is overleden, zegt Paul Mertz (78), die bijna een halve eeuw bevriend was met Dick Bruna. ,,Dit is het slechtste nieuws dat ik in jaren gehoord heb.”

Volledig scherm
Reclameman Paul Mertz (78). © Aatjan Renders

Voormalig reclameman Mertz leerde Dick Bruna eind jaren zestig kennen via de Art Directors Club Nederland. ,,Hij zat daar in het bestuur. Als penningmeester nota bene! Als hij ergens geen feeling mee had, dan was het geld. Het zakelijke heeft hij altijd uitbesteed. Hij had betrouwbare mensen om hem heen die dat voor hem deden.”

Regelmatig nam Mertz zijn dochter mee naar diens atelier in Utrecht. ,,Dan kwam er weer een meisje uit Japan op bezoek, die een prachtig schip gemaakt had om aan hem cadeau te doen. Dat bewonderde hij dan uitvoerig. Hij onthaalde zo iemand als zijn eigen dochter. Het was een zorgzame, lieve en attente man.”

Ogenschijnlijk simpel

Mertz roemt Bruna als een groot kunstenaar. ,,Hij had de kwaliteiten om vrij te zijn en ogenschijnlijk simpel te tekenen. Het lijkt alsof het zo op papier is gezet. Niets is minder waar. Het was een enorm karwei. Hij was zeer stipt in zijn tekeningen. Als er één lijntje niet goed stond, dan gooide hij de tekening weg en begon hij opnieuw.”

,,Ook belangrijk om te noemen is dat hij niet alleen een groot tekenaar was, maar ook zelf alle teksten schreef. Die combinatie is uniek.” Daarbij gold zijn vrouw Irene als zijn artistieke geweten. ,,Zíj moest ja zeggen. Als zij maar één wenkbrauw fronste, dan was de tekening of de tekst afgekeurd.”

De tekenaar die tientallen prijzen in de wacht sleepte, bleef in zijn hart een onzeker mens, schetst Mertz. ,,Maar die onzekerheid heeft hem niet in de weg gezeten. Hij accepteerde dat als een deel van zichzelf.”

Uit de running

Mertz had Bruna al enkele jaren niet meer gesproken. ,,Hij was al langer uit de running. Ik begreep van zijn vrouw dat het weinig zin meer had om hem te spreken. Hij kon zich veel mensen al niet meer herinneren. Toch komt het nu heel onverwacht.”

Hoe we Dick Bruna en zijn werk moeten herinneren? Dat gaat vanzelf, zegt Mertz. ,,Ik ben altijd bang geweest dat de populariteit van Nijntje zou overgaan. Maar dat is niet zo. Het gaat over de volgende generatie. Kinderen worden groot en vinden het ook weer leuk om Nijntje voor te lezen. Ze blijft iemand die erbij hoort.”

Live Voetbal

home logo ExcelsiorEXC
87'
1-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
84'
0-1
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
41'
1-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (70%)
  • Marjolein (26%)
2077 stemmen