'Vuurwerk en motoren, dat vond Diego geweldig'

Een stoet motoren heeft een indringend afscheidssalut gegeven aan de tienjarige Diego voor café de Pui van zijn opa. Bij de begraafplaats aan de Reeweg werd vuurwerk afgestoken.

Volledig scherm
Motorrijders hielden een paar minuten halt voor café De Pui. © Arie Kievit

,,Diego was gek van vuurwerk, motoren en van Feyenoord,'' vertelde Priscilla Glimmerveen. ,,Hij was écht een jongetje. Hij vond dat geweldig.''

De uitvaart van de tienjarige was daarom geheel in de geest van de jongen. Bij café de Pui reden tientallenbikers stapvoets door de straat om al ronkend met hun motoren een afscheidssalut te geven. ,,Wij zijn één grote familie van motoren,'' aldus Priscilla Glimmerveen, die eerder die dag het woord deed namens de familie.

Quote

Diego kwam altijd in onze cafetaria. Een ijsje, patat of snacks kopen. We zijn er heel verdrietig van.

Ondernemersechtpaar cafetaria Hobé

Vanwege de liefde voor voetbalclub Feyenoord werden rode fakkels afgestoken, terwijl de nabestaanden  op kop gingen in witte limousines.

Respect
Buurtbewoners waren toegestroomd voor een laatste afscheid. ,,Ik heb bij de stille tocht meegelopen uit respect. Als bewoner van Dordrecht is dat het minste wat je kunt doen voor deze familie. Ik woon hier ook vlakbij en wij vinden dat we Diego ook op zijn laatste stukje moeten begeleiden'', vertelt Monique die elke vrijdag in de buurtkroeg komt. ,,Het zijn zulke leuke mensen. Iedereen is welkom. Iedereen kan er komen.  Ik wil laten zien dat ik er nu voor hen ben.''

Ook het ondernemersechtpaar van cafetaria Hobé aan de overkant van De Pui leeft gigantisch mee met de nabestaanden. Notabene hun overburen hebben het nu zo vreselijk zwaar en ze voelen zich verslagen: ,,Diego kwam altijd in onze cafetaria. Een ijsje, patat of snacks kopen. We zijn er heel verdrietig van.''

De uitvaartstoet trok door naar het Reeland naar de katholieke begraafplaats waar Diego's laatste rustplaats is. Daar daalde bij aankomst bij het afsteken van een fontein van vuurwerk een diepe beladen stilte neer.
Dordrecht leeft al een week intens mee met het onrecht wat de familie is overkomen. Drieduizend mensen liepen zondag mee met de Stille tocht. 

Mensen kunnen niet begrijpen wat het jongetje is aangedaan. Het verdriet van de moeder,  het zusje en andere nabestaanden raakt iedereen .

Discussie
Pijnlijk genoeg brak vlak voor de uitvaart op twitter ook een discussie los onder supporters van Feyenoord. Supportersverenigingen van Feyenoord zijn het niet met elkaar eens over het eerbetoon van de groep FRS (Feyenoord Rotterdam Supporters) ter nagedachtenis aan Diego. 

Die groep wil zondag uit respect voor Diego in de 12e minuut 'You'll never walk alone' zingen. Vele honderden supporters hebben al hun steun toegezegd. Supportersvereniging FRFC1908 is echter niet gelukkig met de oproep en uitte op twitter haar ergernis ge vanwege de herdenking. Het zou de sfeer in het stadion te beladen maken. Op social media werd met onthutsing en boosheid op die discussie en de timing ervan gereageerd.

Filmpje
Diego was immers een superfan van de club. Dat blijkt ook uit een filmpje dat de tienjarige enige tijd geleden op internet plaatste. Trots vertelt hij iets over zichzelf. ,,Ik ben Diego", zegt hij in het filmpje. ,,D.I.E.G.O. Dit is mijn hondje. Mijn hobby's zijn voetbal, soms doe ik nog weleens vissen met mijn vrienden. Achter mijn computer, Xbox en playstation.'' Dan juicht hij  Feynoord toe; Hoi! Hoi! Onder het filmpje heeft hij nog een lieve boodschap gezet: 'Dank je wel voor het kijken!' 

Volledig scherm
Een laatste eerbetoon bij café de Pui. © Arie Kievit

In samenwerking met indebuurt Dordrecht