Volledig scherm
PREMIUM
© Caspar Huurdeman

Hoe een paar miezerige blaadjes een zware trein tot stoppen dwingen

Dit zegt de wetenschapHet is herfst en dat betekent vallende bladeren. Ook op het spoor, wat voor de nodige vertraging kan zorgen. Hoe komt dat eigenlijk. En is er een oplossing?

Daar sta je dan op een guur perron, te wachten op een NS-trein die maar niet komt. De reden: herfstbladeren op het spoor. Het wekt bij vertraagde treinreizigers niet alleen ergernis, maar ook verbazing. Want hoe is het mogelijk dat een paar miezerige blaadjes een grote, zware trein tot stoppen dwingen?

„Het ligt niet zozeer aan de blaadjes zelf’’, vertelt Rob Goverde, hoogleraar Railway Traffic Operations & Management aan de TU Delft. „Het probleem is de pulp die ontstaat doordat treinen over de gevallen bladeren heen rijden. Hierdoor komt er een spekgladde laag op het spoor te liggen.’’

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”