Schrijfster Yvonne Keuls omringd door foto's van kinderen, kleinkinderen en Indische tantes in haar woonkamer.
Volledig scherm
PREMIUM
Schrijfster Yvonne Keuls omringd door foto's van kinderen, kleinkinderen en Indische tantes in haar woonkamer. © Henriette Guest

Yvonne Keuls vindt haar inspiratie op straat: ‘Als iemand vond dat jij gek was, kon je worden opgesloten’

INTERVIEWIk heb je lief heet het nieuwste boek van Yvonne Keuls dat sinds kort in de winkel ligt. Een boekje van bescheiden formaat, uitgegeven bij Ambo/Anthos. Ze heeft het bijgehouden. ,,Mijn 97ste titel”, zegt ze. De Haagse muzikant Max Douw liet zich door haar teksten inspireren en maakte de tussenliggende liedjes. Met hem deed ze ook een tour langs kleine theaters. ,,Het is zo leuk om steeds weer nieuwe mensen op mijn pad tegen te komen.” 

Yvonne Keuls is een productieve schrijfster die kan bogen op een carrière van meer dan 60 jaar. Ze schreef toneelstukken, scripts voor films en televisieseries, boeken, verhalen en columns. De directe wereld om haar heen is de grote inspiratiebron. Ze gaat de straat op en het lijkt alsof de verhalen haar vanzelf tegemoet lopen. Ook in Ik heb je lief staat weer zo’n typisch Yvonne Keuls-verhaal: Wilhelmina Pruit. Ze schrijft over de wandeling die ze maakte door de Haagse Marconistraat en haar blik viel op huisnummer 114. ‘Dat was een huis dat groter was dan de andere huizen, kennelijk met een speciale bedoeling. Dat huis fascineerde me. Ik ging op onderzoek uit en zo kwam ik te weten dat daar zo rond 1900 de ‘Toevlucht voor onverzorgde zuigelingen’ gevestigd was’, zo ongeveer begint het verhaal.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag