De lijkkisten van de omgebrachte Soleimani en militieleider Abu Mahdi al-Muhandis worden de universiteit van Teheran binnengedragen.
Volledig scherm
De lijkkisten van de omgebrachte Soleimani en militieleider Abu Mahdi al-Muhandis worden de universiteit van Teheran binnengedragen. © AFP

'Dood aan Amerika’: Rouwende Iraniërs herdenken Soleimani in Teheran

Iraniërs zijn in Teheran massaal de straat opgegaan om stil te staan bij de dood van generaal Qassem Soleimani. Het gaat volgens staatsmedia om miljoenen mensen. Rouwende Iraniërs droegen vlaggen bij zich en posters van de generaal. Ook scandeerden mensen ‘dood aan Amerika’.

Boze Iraniërs verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen tijdens de herdenking in Teheran.
Volledig scherm
Boze Iraniërs verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen tijdens de herdenking in Teheran. © AFP

De hoogste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, ging de menigte maandag voor in gebed. Hij klonk geëmotioneerd en leek ook te huilen bij de grafkisten van Soleimani en andere ‘martelaren’ die omkwamen bij de droneaanval. De grootayatollah kondigde eerder al aan dat de dood van Soleimani gewroken zal worden.

Ook tal van andere hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij. Het ging onder meer om president Hassan Rohani, parlementsvoorzitter Ali Larijani en bevelhebber Hossein Salami van de Revolutionaire Garde. De dochter van de gedode generaal sprak de menigte toe en stelde de VS een ‘donkere dag’ in het vooruitzicht. ,,Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader.”

Soleimani, die één van de machtigste mannen in Iran was, kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse droneaanval in buurland Irak. Dat leidde tot woedende reacties in zijn thuisland, waar veel mensen hem zien als een nationale held. Soleimani stond aan het hoofd van de al-Quds-eenheid, die buitenlandse operaties uitvoert voor de Iraanse Revolutionaire Garde.

Bekijk hier al onze video’s over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten:

Grootayatollah Ali Khamenei lijkt tot tranen geroerd bij de herdenkingsdienst.
Volledig scherm
Grootayatollah Ali Khamenei lijkt tot tranen geroerd bij de herdenkingsdienst. © AP
Commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde Mohammad Bagheri kust de kisten.
Volledig scherm
Commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde Mohammad Bagheri kust de kisten. © AFP
De nieuwe commandant van de Quds-brigade  Esmail Ghaani toont zijn verdriet.
Volledig scherm
De nieuwe commandant van de Quds-brigade Esmail Ghaani toont zijn verdriet. © VIA REUTERS
De militaire parade voor Soleimani en al-Muhandis wordt aan het oog onttrokken door wolken wierook.
Volledig scherm
De militaire parade voor Soleimani en al-Muhandis wordt aan het oog onttrokken door wolken wierook. © AFP
  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”