De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron (op de rug gezien) en de Britse premier Johnson. (Archiefbeeld)
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron (op de rug gezien) en de Britse premier Johnson. (Archiefbeeld) © AFP

Europese landen vragen Iran geen geweld te gebruiken en nucleaire deal te respecteren

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die samen de ‘E3-groep’ vormen, roepen Iran op om geen geweld te gebruiken en zich te blijven houden aan het atoomakkoord uit 2015. Dat zeggen de landen in een gezamenlijke verklaring.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had zondag een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron en de Britse eerste minister Boris Johnson om te overleggen over het conflict tussen de VS en Iran. De drie Europese landen benadrukten in hun gezamenlijke verklaring het belang van het de-escaleren van de spanningen in Irak en Iran. ,,Het bestrijden van IS blijft onze prioriteit. Daarom moeten we de internationale coalitie intact houden. We roepen Irak op de coalitie te blijven steunen.’’

Zondag stemde het Iraakse parlement ervoor om alle militairen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS het land uit te sturen. Iran zei zich niet meer aan het atoomakkoord te houden, als gevolg van de dood van generaal Qassem Soleimani. Hij werd donderdag in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket.

,,Wij zijn klaar om in gesprek te treden met alle partijen om de situatie te de-escaleren en weer voor stabiliteit in de regio te zorgen’’, aldus de drie Europese landen.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.