Honderdduizenden Iraniërs nemen afscheid van door VS gedode generaal Soleimani

VIDEOHonderdduizenden Iraniërs hebben vandaag deelgenomen aan twee rouwstoeten voor de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die vrijdag in Bagdad werd gedood door een Amerikaanse raketaanval. Dat melden lokale media. Soleiman was de rechterhand van de geestelijke leider en machtigste man van Iran ayatollah Ali Khamenei.

Soleimani's lichaam werd vandaag eerst overgebracht van buurland Irak naar Ahvaz in het zuidwesten van Iran. Een tweede rouwceremonie vond plaats in de heilige stad Mashad in het noordoosten van Iran. Luchtfoto's van beide steden toonden een enorme menigte mensen en kilometerslange stoeten.

Vooral voor en in het mausoleum van de achtste sjiitische imam Reza in Mashad zou de menigte zo groot zijn geweest dat het transport van het lichaam naar de hoofdstad Teheran voor de organisatoren niet meer mogelijk was. Daarom moest een derde rouwceremonie in de Imam Khomeini-moskee in Teheran worden afgelast.

Bekijk hier al onze video's over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten:

Duizenden Iraniërs volgen in Mashhad, in het noordoosten van Iran, de doodskist van de omgekomen generaal Qassem Soleimani.
Volledig scherm
Duizenden Iraniërs volgen in Mashhad, in het noordoosten van Iran, de doodskist van de omgekomen generaal Qassem Soleimani. © EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP